Računari i Galaksija

PC Press: Mali ThinkPad crvene boje

ThinkPad je već godinama sinonim za ozbiljan i kvalitetan poslovni prenosivi računar, jednako ozbiljnog dizajna. Lenovo je rešio da svoju seriju osveži novim, donekle izmenjenim modelima, prilagođenim savremenim trendovima. Jedan od njih je X100e — Bojan Stanojević

PCPress-Lenovo-ThinkPad-X100e-1 Prvi računari serije ThinkPad pojavili su se davne 1992. godine, a neki standardi koji su tada postavljeni važe i danas – radi se o robustnim i pouzdanim računarima, namenjenim poslovnim ljudima, čiji su zaštitni znaci TrackPoint (minijaturni džojstik za kontrolu kursora) i čvrsto tamno kućište oštrih ivica. Osnovni dizajn ove serije se gotovo uopšte nije menjao, jer je u potpunosti odgovarao ciljnoj grupi, ali je postao pomalo monoton, a osim toga, na tržištu je sve više novih vrsta prenosivih računara. Zbog toga je Lenovo u godini u kojoj ThinkPad doživljava punoletstvo uneo neka osveženja.

X100e se na sajtu proizvođača karakteriše kao ultraportable laptop, ali se on po svim karakteristikama može smatrati (neznatno većim) netbook-om – ekran je dijagonale 11,6", masa 1,5 kg i nema optički uređaj. Preneti nasleđe koje serija ThinkPad nosi na ovako mali računar bio je pravi izazov. No, krenimo redom, od kućišta: ono je zadržalo osnovni oblik sa potpuno ravnim stranicama i (ipak ne sasvim) oštrim ivicama, ali je dobilo jarkocrvenu boju – mnogima će izgledati privlačno, a ako baš insistirate, postoji i crna varijanta.

Pročitajte i:  Na MWC 2024, budućnost tehnologije ekrana je jasna (i savitljiva)

AMD-ova platforma

Kada podignete poklopac, dočekaće vas lokalizovana tastatura, doduše, sa nešto užim našim slovima, a tasteri imaju pristojno dug hod – sve u svemu, ne baš kao na "pravom" ThinkPad-u, ali iznad proseka za netbook. Unutar tastature je tradicionalni TrackPoint, a ispod je mali touchpad sa dva para tastera – oni namenjeni TrackPoint-u su prepoznatljivog oblika. Iznad ekrana je kamera koja se dobro snalazi pri slabom svetlu, a ekran se može oboriti do horizontalnog položaja.

Izbor platforme je bio hrabar potez – neki ljubitelji brenda ThinkPad će se namrštiti na pominjanje AMD-a, ali ispostavlja se da je X100e time stekao prednost u odnosu na konkurenciju. Uprkos tome što nema hyperthreading-a, novi ULV procesor Athlon Neo MV-40 u pogledu performansi ne zaostaje za Intel-ovim Atom-om, a i po pitanju potrošnje energije je uporediv s njim. AMD-ova integrisana grafika ovom računaru donosi kvalitet više, jer podržava hardversku DXVA akceleraciju, pa se na ovom računaru mogu reprodukovati Full HD MKV filmovi (barem oni koji su propisno kodirani). Nažalost, Lenovo ovu mogućnost nije ispratio do kraja – HDMI priključak nije ugrađen već samo VGA, pa se slika visoke rezolucije ne može preneti na HD televizor; jedina Full HD opcija je odgovarajući monitor.

Pročitajte i:  Lenovo i ove godine pomaže Ducati timu da ostvari najbolje rezultate

PCPress-Lenovo-ThinkPad-X100e-2 I ostatak hardvera je na visokom nivou: ugrađen je Bluetooth, wireless je tipa n, a ako više volite kablove, imaćete gigabitnu vezu. Tipično za netbook, disk je kapaciteta 160 GB, memorije ima 1 GB, a jedino nam se nije dopala mala troćelijska baterija kapaciteta samo 2,2 Ah, koja je na testu Battery Eater pod punim opterećenjem izdržala 50 minuta – to u praksi znači oko dva sata rada, pa ako ste često na terenu, preporučujemo da se raspitate za opciju sa baterijom dvostruko većeg kapaciteta (pominje se na sajtu proizvođača).

Pozicija na tržištu

Mnogi elementi brenda ThinkPad su tu; naravno, ne svi, ali X100e je u svakom pogledu natprosečan netbook, pa u skladu s tim i košta nešto više od proseka. Osim tradicije kvaliteta, za razliku u ceni dobijate TrackPoint, veći ekran (naravno, sa LED pozadinskim osvetljenjem), bolje grafičke mogućnosti i nadasve privlačan dizajn – po našem mišljenju, dovoljno. Osim toga, imate mogućnost dokupljivanja brojnih dodataka – o miševima, tastaturama i spoljnim diskovima odlučite sami, a mi vam preporučujemo specijalizovanu torbu – jednako je privlačna, kompaktna i praktična.

Pročitajte i:  Najveći proizvođač računara na svetu tiho predstavlja poslovni projektor koji radi na Androidu 

PC Press

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,