Računari i Galaksija

PC Press: Motorola Milestone – Android sa tastaturom

Ponuda Android telefona u Srbiji je sve bolja, a operateri su u svoje asortimane uvrstili i svetski poznate modele, pa nam je Telenor prošlog meseca ustupio na test telefon Motorola Milestone — Marko Savković

motorola_milestone Iako je prvi Android telefon (HTC Dream poznatiji kao G1) imao fizičku tastaturu, kasniji modeli ovog proizvođača nisu je imali pa su korisnici koji su navikli da tekst unose na ovaj način rešenje pronalazili kod drugih proizvođača. Prvi telefon koji je tržištu ponudio vrhunske performanse, novu rezoluciju ekrana ali i punu qwerty tastaturu, dolazi iz firme Motorola. Droid je prilično uspešno startovao na američkom tržištu, a evropska verzija pod imenom Milestone nudi čak i više.

U kompaktno kućište smešten je ekran najveće rezolucije koju Android platforma trenutno nudi a i pored relativno male debljine ispod ekrana se krije tastatura sa četiri reda tastera. Funkcijski tasteri se nalaze na ekranu, ima ih četiri i služe za pozivanje uobičajenih komandi (back, menu, home, search). Odsustvo zelene i crvene slušalice ne treba da čudi, jer su skoro svi proizvođači ove funkcije prebacili na ekran osetljiv na dodir. Kućište je robusno, ali bi poleđina mogla da bude i kvalitetnija. Opšti utisak popravlja mehanizam tastature koja se precizno pozicionira prilikom otvaranja.

Pročitajte i:  Gemini će uskoro ući u vaše DM 
Motorola Milestone
   
Dimenzije (mm) 116 x 60 x 14
Masa (g) 165
Procesor 600 MHz
Operativni sistem Android 2.1
Korisnički interfejs Google + Motorola
RAM (MB) 256
ROM (MB) 512
Proširenja microSDHC
Bluetooth Da
WiFi Da
Prenos podataka H/E/G
Video pozivi Ne
Kamera 5 Mp AF 2 x LED
Dijagonala ekrana (inči) 3,7
Rezolucija ekrana 854×480
Ekran osetljiv na dodir Da
Tastatura Da
GPS Da
Baterija (mAh) 1400
Kontakt Telenor
Cena od 21.000

Stranice ekrana rezolucije 854×480 piksela su u odnosu 16:9, a Milestone je trenutno jedan od modela sa najvećom rezolucijom. Ekran je izuzetno kvalitetan a čak i sa male blizine nismo bili u mogućnosti da primetimo treperenja karakteristična za neke druge modele. Položaj slike je moguće promeniti okretanjem telefona (gravitacioni senzor) ili izvlačenjem fizičke tastature. Tastatura je organizovana u četiri reda, sa dobrim osvetljenjem, ali ipak malim tasterima. Dodatni komfor mogao je biti postignut drugačijim mehanizmom i većim izvlačenjem, ali ostaje pitanje koliko bi tada on bio postojan. Gornji red tastera na ovom modelu neće prijati onima sa većim prstima, a naročito je nezgodno što se na njima osim slova nalaze i brojevi do kojih se dolazi korišćenjem funkcijskih tastera.

Pročitajte i:  Chameleon Android malver može isključiti otključavanje otiskom prsta kako bi ukrao vaš PIN

Za razliku od konkurencije koja je stigla do procesora sa taktom od 1 GHz, Motorola se oslanja na ARM Cortex A8 koji radi na 600 MHz (takt je spušten na 550 MHz). U kombinaciji sa sjajnim grafičkim podsistemom PowerVR SGX 530, telefon daje odlične performanse ali i štedi bateriju. Milestone ima 512+256 MB ROM/RAM memorije a proširiv je preko microSD kartica do 32 GB. Kamera rezolucije 5 Mp sa dva LED blica pokazala se solidno, ali nas nije oduševila.

Verzija operativnog sistema je 2.1 (Eclair) a promene sistema su minimalne. Osim mogućnosti korišćenja osnovnog ekrana u portrait režimu, promenjene su i sistemske ikone, a prisutna je i aplikacija Moto Car Home, koja nalik na Nexus One omogućava jednostavno upravljanje telefonom kada se on nalazi u automobilu, na postolju. Milestone dolazi i sa potpuno funkcionalnom aplikacijom za GPS navigaciju Motonav kojau je razvila mađarska kompanija Nav-N-Go, poznata po programima iGo MyWay i iGo Amigo. Motonav je praktično Android verzija aplikacije iGo Amigo, prilagođena ovoj rezoluciji i platformi. Srbija je podržana odličnim Contrast kartama a veliki plus je i odlična baza POI tačaka. Probna verzija traje 60 dana.

Pročitajte i:  Vaš Android browser je pun bespotrebnog sadržaja - očistite ga sa nekoliko dodira

Motorola Milestone je telefon bez kompromisa. Kome je fizička tastatura potrebna, nema razloga da ne iskoristi odličnu ponudu Telenora. Model je opremljen GPS softverom, podržava povezivanje sa Exchange serverom, kamera je solidna a rezolucija ekrana najviše što se u ovom momentu može očekivati na smart telefonima. Ipak, podrška za izmenu Office dokumenata se mora dokupiti.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,