BIZIT plus

PC Press video: AI prekretnica – Može li Microsoft da uništi Google, dr Borislav Agapiev

Jedna od najgledanijih emisija u istoriji našeg kanala bila je martovski razgovor u kome nam je dr Borislav Agapiev, oslanjajući se na iskustva iz Silicijumske doline gde živi, radi i inovira već decenijama, govorio o perspektivama veštačke inteligencije, startup-ima, patentima i drugim temama. Sada je gospodin Agapiev ponovo svratio u naše krajeve, pa smo iskoristili priliku da ga pozovemo i saznamo kako se stvari razvijaju, a ujedno i da odgovorimo na nekoliko pitanja koja su postavili gledaoci prethodnog videa.

PCPress.rs Image

Doktor Borislav Agapiev se školovao u Beogradu, u Matematičkoj gimnaziji i na Elektrotehničkom fakultetu, a onda se uputio u svet, gde je radio u kompaniji Intel na dizajnu Pentium Pro procesora a istovremeno radio na doktoratu na Department of Science & Engineering Oregon Health Sciences University.

Posle uspešno odbranjenog doktorata, rešio je da krene svojim putem i osnovao vast.com, koji je izrastao jedan od najvećih pretraživača za tržište automobila na svetu. Kompanija je kasnije dobila investitore i profesionalni menadžment, a gospodin Agapijev je krenuo dalje i osnovao kompaniju Wowd, sa idejom da napravi neku vrstu peer-to-peer pretraživača i na taj način “napadne” Google. Kompanija je rasla, proizvod je postao veoma funkcionalan, i tokom trećeg kruga finansiranja Facebook je izrazio želju da kupi kompaniju, a pre svega njen tim stručnjaka, i gospodin Agapijev je, uz dogovor sa tadašnjim bordom direktora, tu ponudu prihvatio.

Pročitajte i:  Google otpušta stotine radnika koji se bave prodajom oglasa

Što je možda još zanimljivije, posle zaokruživanja te akvizicije gospodin Agapijev je razgovarao i sa Google-om, i on je otkupio dva glavna patenta g. Agapijeva, distribuirani fajl sistem i poboljšanje osnovnog Google-ovog page rank algoritma. Gospodin Agapijev je krenuo dalje i sada radi na dva nova startapa, Kagi i Yotta answers. Upravo zbog potreba razvoja ovih sistema, on veoma pažljivo prati dešavanja na AI sceni, pa razgovor počinjemo upravo odatle…

Kagi (https://qaagi.com) traži uzročno-posledične relacije ali na ogromnoj skali – navedite bilo koju pojavu (npr. velika finansijska kriza) i Kagi će dati njene uzroke i posledice, sortirane prema značaju

Yota Answers (https://yottaanswers.com) odgovara na bilo koje “činjenično” pitanje

Na PC Press YouTube kanalu pored ovakvog tipa videa očekujte razne druge teme, goste i formate. Ukoliko vam se dopada sadržaj koji kreiramo, pozivamo vas da nam se pridružite na zvaničnom PC Press YouTube kanalu i zapratite nas tako što ćete pritisnuti dugme Subscribe, kako bismo bili još bolji i brojniji.

Facebook komentari: