PC Press video: Od programiranja do Tibeta, Ana i Branislav Brkić, AB Soft

Da li se dovoljno dobro i na koji se danas način obrazuju softverski inženjeri, da li planiraju da implementiraju neke AI alate u svoj softver u budućnosti, kakav je njihov odnos prema poslu i zaposlenima, ali i o ozbiljnim hobijima kao što su fotografija i putovanja su samo neka od pitanja i tema o kojima smo za PC Press u video formatu razgovarali sa Anom i Branislavom Brkićem, osnivačima i direktorima kompanije AB Soft.

PCPress.rs Image

Gosti ovonedeljne epizode bili su Ana i Branislav Brkić. Oboje su završili Elektrotehnički fakultet u Beogradu, a jedna apsolventska ekskurzija ih je spojila i u privatnom životu. Po završetku studija, radili su u Lola Institutu. Kompaniju AB Soft osnovali su 1990. godine. Žive i rade u Beogradu. Branislav se u slobodno vreme bavi fotografijom, a uz svoj hobi dosta je putovao u čemu ga je Ana uvek podržavala i pratila. Branislavove fotografije možete pogledati na ovom linku. Imaju dvoje dece, sina koji je krenuo stopama roditelja i završio Elektrotehnički fakultet, dok je ćerka umetnička duša, završila je dizajn i kao dizajner je zaposlena u roditeljskoj firmi AB Soft.

Pročitajte i:  PC Press video: Čak 70% prinosa na američkoj berzi vuče 7 IT giganata | Nikola Altiparmakov

Rođena u Boru 1963, Ana je u tom gradu završila i srednju školu. Elektrotehnički fakultet u Beogradu upisala je 1982. Sa Branislavom se upoznala 1985. godine na apsolventskoj ekskurziji njegove generacije. Po završetku fakulteta 1988 godine, zaposlila se u Lola Računarima kao programer. U to vreme, počela je zajednički život sa Branislavom. Ubrzo su osnovali kompaniju AB Soft za razvoj poslovnog softvera. Uporedo sa razvojem kompanije, rasla je i porodica, pa danas Ana i Branislav imaju dvoje dece i jedno unuče (i jednu mačku). 35 godina zajedničkog života ispunjeno je borbom za zadobijanje prepoznatljivog imena kompanije AB Soft na poslovnom tržištu, kao i trudom da se predanim radom svih zaposlenih opravda poverenje stotina kompanija sa kojima firma sarađuje. Sa druge strane, aktivnosti i hobiji kojima se Ana i Branislav bave van posla omogućuju jedinstvena iskustva kroz putovanja i druženja.

Rođen u Valjevu 1960. godine, Branislav je gimnaziju završio u tom gradu a Elektrotehnički fakultet u Beogradu. Tokom služenja vojnog roka u Tehničkoj službi u Nišu počeo je da programira razne vojne evidencije korišćenjem dBase-a i Cliper-a, davne 1987. i 1988. godine. Posle vojnog roka je, i pored svog redovnog posla u Lola institutu, nastavio da razvija programe za razne poslovne evidencije. Prvi program je prodao 1989. godine, a 1. decembra 1990. godine, zajedno sa suprugom Anom, osnovao je preduzeće AB Soft, u kome je u početku bio jedini zaposleni, uz nekoliko spoljnih saradnika. Ana je prešla iz Lola instituta u AB Soft 1992. godine. Tih godina je u AB Soft došlo još nekoliko kolega iz Lola instituta, a počelo je i zapošljavanje i ostalih talentovanih, vrednih i mladih ljudi, koji još uvek rade u AB Softu. Danas AB Soft ima nešto preko 50 zaposlenih i aktivnu poslovnu saradnju sa više stotina kompanija. Na privatnom planu, ima dvoje dece i jednu unuku. Živi i radi u Beogradu.

Pročitajte i:  PC Press video: 50 miliona evra za ciklus treniranja ChatGPT3 | Prof. dr Stevan Milinković

Ceo video intervju sa Anom i Branislavom možete pogledati na linku ispod:

Na PC Press YouTube kanalu pored ovakvog tipa videa očekujte razne druge teme, goste i formate. Ukoliko vam se dopada sadržaj koji kreiramo, pozivamo vas da nam se pridružite na zvaničnom PC Press YouTube kanalu i zapratite nas tako što ćete pritisnuti dugme Subscribe, kako bismo bili još bolji i brojniji.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,