BIZIT plus

Priprema, prozor…Windows 23H2!

Windows 11, gotovo podjednako voljen i prezren, krči put ka korisnicima. Važnija činjenica je da on više nije jedini, a možda ni najvažniji deo Microsoft ekosistema. Šta će nam doneti jesenja verzija, poznata kao 23H2?

PCPress.rs Image

Stiže drugo veliko ažuriranje za Windows 11, koje donosi nove funkcije i poboljšanja za produktivnost, sigurnost i korisničko iskustvo na radnoj površini i aplikacijama. Neki od noviteta su Copilot, novi digitalni asistent koji zamenjuje Cortana-u, novi vizuelni dizajn File Explorer-a, stranica Gallery, ažurirani Details panel, podrška za RAR, 7z, GZ i TAR formate arhiva i promene u Nearby Sharing sistemu. Takođe, ova verzija uvodi novu Windows Backup aplikaciju, redizajniranu Out­look email klijent i ažuriranja za Paint, Photos, Snipping Tool, Clipchamp, Notepad…

AI na potezu

Ukratko, to bi bilo… kao što je lepo o sebi napisao Copilot. Da, nisam napisao ni reč od prethodnog pasusa. Par slovnih i par malih stilskih korekcija pomoglo je da me tekst „zaprati“ ili, preciznije da „zaliči“ na mene. Na primer, napisao je „Neka od noviteta“ što sam prepravio u „Neki od noviteta“.

Šta fali veštačkoj inteligenciji i da li ona predstavlja opasnost za nas? Ne fali joj baš ništa, pod uslovom da je ne „trenira“ i ne „upotrebljava“ neki glupan. Ili, još gore – ludak. Čitav Windows je sve više prožet AI novitetima i asistentima, a najveća novost je što, koliko god da se trudite, vaš Windows više nije samo kod vas.

Ove alate ne možete da upotrebljavate bez Microsoft servisa, za koje vam je neophodan Internet i barem izvesna količina podataka koje ne biste voleli da ostavite na Internetu, a moraćete da se naviknete na to.
AI uzima i sve veće učešće u aplikacijama koje su, navodno „unapređene“. Prava istina je da je Clipchamp izdvojena aplikacija koja je naslednik raznih video-editora, ali moraćete da je potražite u Windows Store prodavnici. Jeste besplatna, ali za iole naprednije funkcije, nove tranzicije (pretapanja) i slično, imate na raspolaganju In-App-Purchase, dakle plaćate. Slično je i za Paint, koji i dalje dolazi s elementarnim (i rudimentarnim) mogućnostima, ali Windows Store nudi novu Paint.Net aplikaciju i pregršt novih mogućnosti, uključujući i famozno „uklanjanje pozadine“ koje će Instagram influensere začas premestiti iz WC-a na Maldive. Ali za „novu“ aplikaciju ćete platiti 1.299 dinara. Malo ili mnogo? Zavisi da li su vam nove mogućnosti uopšte potrebne i da li imate novca da ih platite ili čekate sledeću turu jednokratne potpore od države.

PCPress.rs Image

Da li je bezbedno?

Copilot je zapravo nadogradnja sistema koji se već uobičajeno isporučuje uz Edge (Bing Chat) i Office (Microsoft 365 Copilot), ali podiže čitav sistem na novi sistem funkcionalnosti saradnjom s ovim aplikacijama. Novi Copilot ima uvid u ceo vaš sistem i zaista može da vam pomogne. Ipak, Microsoft uvek ima najrazvijenije sisteme zaštite privatnosti, pa nikako nisam uspeo da iskamčim od njega nikakve podatke o sebi. Praktično, Microsoft zna najviše o nama, ali ne želi to neoprezno da deli, Meta će drugima prodati sve što sazna o vama, a Google žonglira „negde na sredini“…

PCPress.rs Image

Što se tiče sigurnosti, TPM 2.0 čip jeste doneo vidno poboljšanje, kao i novi mehanizmi izolovanja procesa i radne memorije aplikacije u odnosu na celokupan sistem. Činjenica je sigurnosni mehanizmi koje zasebno plaćate (antivirus, antimalware…) neće dati ništa bolje rezultate od sistemskog Defender-a. Još ako priložite Windows Store dodatke i malo pripazite na ponašanje, straha nema.

Pročitajte i:  Kuda ide Excel korisnički interfejs?

Najveći izvor rizika (i nerazumevanja) je zapravo neoprezno ponašanje korisnika i korišćenje raznih alata u okviru istog korisničkog naloga na jednom kompjuteru. Ako već nemate kompjuter za svakog člana domaćinstva, barem napravite svima posebne naloge na zajedničkom računaru. U protivnom, preplitaće se dokumenti, istorija poseta Internetu, upiti i rezultati pretrage i, ko zna šta još. Mada, nije loše s ukućanima ponekada i popričati. Inače nikada ne bih saznao za probleme u analitici humanog genoma i bioinformatici ili primenu AI u investicionim aktivnostima. Svašta ti moji rade… Ali trudim se da sve pratim koliko mogu, jer osloniti se samo na sopstvena znanja, iskustva i inteligenciju je prilično neodgovorna rabota.

Ništa bez infrastrukture

U mom domaćinstvu sam zadužen za IT infrastrukturu, što podrazumeva računare, Internet veze, integraciju u cloud i slične gluposti. Dobro, tu je i nabavka, kuvanje i nekolicina drugih kućnih poslova. Sve što imamo od IT infrastrukture je zapravo vrlo zadovoljavajuće. Od desetak kompjutera u kući, sedam je funkcionalno, a tri su sposobna za Windows 11 (ostali su Windows 10 mašine). Sva tri najsavremenija su uposlena daleko važnijim poslovima nego što je besplatno testiranje za potrebe Microsoft-a. Dakle, ne preostaje mi ništa drugo nego da formiram virtuelne mašine za potrebe pregleda novih verzija Windows-a. Pa dobro, imam dovoljno svega, uključujući procesore, memorije, SSD…

Pročitajte i:  Microsoft lansira Copilot Pro  

Za virtualizaciju, Microsoft preporučuje četiri rešenja od kojih sam odmah otpisao dva jer traže unapred neke pare. Na kraju biram Hyper-V rešenje koje je već sastavni deo Pro i Server Windows-a. Pojačani sigurnosni mehanizmi ipak predstavljaju prepreku da aktivirate virtualizaciju (u BIOS-u), pa Hyper-V kao feature koji nije omogućen u startu. Treba ka aktivirati, ukinuti sigurnosna ograničenja za mount-ovani DVD fajl koji ste upravo preuzeli sa Microsoft sajta da bi instalacija uopšte počela. Pa se vraćate u setovanje VM-a da ukinete Secure Boot, a uključite emulaciju TMP 2.0 čipa…

PCPress.rs Image

Ne kažem da je nemoguće, ali sve to traži nesrazmerno veliko trošenje vremena koje vam neće doneti ništa bitno, a iznerviraće vas mnogo više nego kad vam neko „izmeša“ ikone na taskbar-u. Kandiranu višnju na vrhu predstavlja činjenica da za svaku instalaciju Windows-a morate da imate licencu i ne možete više da računate na automatsku aktivaciju vezanu za (registrovani) Insider nalog. Tako da trenutno na računaru imam četiri licence za Pro verzije koje, barem prema cenama u Windows Store-u koštaju 4×219 dolara.

Pročitajte i:  Meta, Microsoft, X i Match Group protiv Apple-a 

Kad stiže?

Zašto sam instalirao tolike Windows-e? Kao istaknuti „drug član“ svih Insider kanala, MSDN Network-a i još nekolicine počasnih titula, nisam uspeo da saznam iz Canary (najnaprednijeg) kanala šta nas čeka u novom Windows-u. Nisam saznao iz Dev kanala… Na kraju je najniži Preview kanal pokazao deo izvesne budućnosti. Sve nabrojane novosti pokazale su se tek u tom, najnižem stupnju provere novih verzija.
To ne znači da će sve najavljeno ugledati svetlost prozora kada počinje zvanična distribucija 23H2 verzije, najverovatnije u novembru, uz završetak u decembru kroz Windows Update program.

S druge strane, Microsoft nas je već navikao da u novo izdanje ubaci i nešto što još nije najavljeno, pa čak niko nije ni „tračario“ o tome. To je, verovatno, posledica toga što se svim Microsoft proizvodima uvek bavi više timova i u retkim trenucima lucidnosti neko se seti da bi istraživanja trebalo ukrstiti i kombinovati. Kako god razmišljali, sve to ne umanjuje uspeh Microsoft proizvoda. Uostalom, imate li nešto bolje što zadovoljava vaše potrebe?

Da li instalirati novi Windows? Ponoviću ono što sam već mnogo puta rekao. Desila se ponekad po neka neugodnost, ali svaka nova verzija Windows-a je bila bolja od prethodne. Ili, da prevedemo na jezik dečije igre žmurke: svi se veselo igraju dok neki „pametnjaković“ ne odluči da svima pokaže kako on ume najbolje da se sakrije. Neko vreme ga traže, a onda nastave igru bez njega. I on ostane usamljen…
 microsoft.com

Facebook komentari: