PC Savet: Google, gde sam?

PCPress-Google PC Press obožava Google, pre svega što je tako posvećen u istraživanjima. Geolociranje je lepa stvar, ali nekada može da napravi i probleme do te mere da ne prepoznajete ni “rođeni Google”.

Razvoj Google mapa i integracija sa ostalim servisima može da bude zaista korisna kada tražite neki put ili lokaciju. Tako se Google odnedavno upinje da po svaku cenu tačno odredi vaš položaj i alternativnim metodama, poput geomapinga koji se oslanja na lokacije mrežnih uređaja ili wireless access point-a (ali ne nužno samo njih, kako stoji u objašnjenju koje daje sam Google).

To je svakako korisno za putnu navigaciju, ali Google insistira da vas prebaci na lokalni sajt kada otkrije gde se nalazite – što najčešće nije baš mnogo korisno. Banalan primer je da se nećete snaći ako sa računarom odete na letovanje u Grčku, a ne proučite dobro grčki alfabet. Ni stranci koji posete Srbiju neće biti u boljem položaju. Da stvar bude gora, geolociranje radi čak i u modovima za “privatni browsing”.

Pročitajte i:  Ruski hakeri ugrozili 14 hiljada Gmail korisnika

Na sreću, postoji jednostavan, ali slabo dokumentovan lek. Ako u browser unesete adresu www.google.com/ncr, dobićete stari, dobri, američki Google. NCR je skraćenica za “No Country Redirect”, pa nakon ove posete georedirekcija više neće raditi i Google će biti Google.

Ostaje pitanje šta da radite ako ipak želite da vratite geolociranje – na primer, uželite se stare dobre ćirilice. Odgovor je jednostavan: obrišite sve cookie (nemojte mi reći da to nikada niste radili) i,  redirekcija ponovo radi…

PC Press

Facebook komentari:

Tagovi: , , ,