BIZIT 2022

Pobednici mts Android konkursa posetili MWC 2016

Pobednici petog mts Android konkursa posetili su Svetski kongres mobilne telefonije u Barseloni, gde su imali priliku da se upoznaju sa novim trendovima u ovoj izuzetno dinamičnoj oblasti. Učenici gimnazije „Svetozar Marković“ iz Niša, Anđela, Dušan i Stefan, aplikacijom „MiCross“ osvojili su prvu nagradu na konkursu za izradu Android aplikacija za mobilne uređaje koji Telekom Srbija uspešno organizuje za učenike talentovane u oblasti matematike i informatike.

Danijela Simeunović sa učenicima

Oduševljeni smo ovim što vidimo ovde! Gledali smo neke snimke ranije na internetu i moramo priznati da je sve onako kako smo zamišljali, čak i lepše. S nestrpljenjem smo čekali premijeru novih modela Samsung Galaxy telefona i nismo razočarani. Nažalost, nismo ih videli, osim ispod stakla tj. nismo imali priliku da ih isprobamo lično, ali ne sumnjamo da ćemo biti u prilici da našu aplikaciju MiCross koristimo i na tim telefonima“, svoje utiske prenose Anđela, Stefan i Dušan.

Profesorka informatike Marija Srećković, koja je doputovala sa učenicima, izjavila je da je poseta kongresu potpuno ispunila njena očekivanja: „Sve mi se sviđa. Uređaji koje ovde prezentuju, sajam, organizacija. Divno je što imamo priliku da posetimo ovu manifestaciju koja će, sigurna sam, pomoći našim učenicima da još više nauče o mobilnim tehnologijama i aplikacijama. Ipak, ostali smo bez reči nakon što smo videli kako izgleda „virtuelna realnost“ – taj osećaj je zaista teško opisati.“

Pročitajte i:  mts najbolja mreža u Srbiji, pokazuju rezultati NET CHECK-a

Pobednici mts Android konkursa najviše su se zadržali u delu namenjenom aplikacijama gde su mogli da se upoznaju sa novostima na ovom polju, da kontaktiraju programere koji imaju više iskustva od njih i razmene sa njima svoje dosadašnje znanje o kreiranju i promociji aplikacija.

Stefan, Dušan i Anđela tokom posete MWC

Učenike i profesorku u Barselonu je pratila Danijela Simeunović, šef Službe za korporativnu društvenu odgovornost u Telekomu Srbija: “Petu godinu zaredom pobednici mts Android konkursa imaju priliku da posete Svetski kongres u Barseloni i da se direktno uvere kakve su tendencije i rešenja aktuelna u ovoj oblasti. To će im pomoći da dalje usavrše svoje već postojeće znanje o mobilnim uređajima i kreiranju aplikacija. Aplikacija MiCross jednoglasno je proglašena za najbolju na poslednjem konkursu što je potvrda da su na pravom putu da postanu stručnjaci u oblasti programiranja za mobilne platforme. Prvi put je na mts Android konkursu pobedila škola iz Niša, a posebno ističemo to što je član tima i jedna mlada dama, koja će, nadamo se, biti primer koji će slediti i njene vršnjakinje“.

Pročitajte i:  mts najbolja mreža u Srbiji, pokazuju rezultati NET CHECK-a

Napomenuvši da je Telekom Srbija pokrenuo mts Android konkurs u cilju podsticanja razvoja preduzetničkog duha među mladima, Danijela Simeunović je dodala da je u konkursu ove godine učestvovalo šest škola, a da će naredne godine konkurs biti proširen što će biti dodatni izazov i motiv za učesnike. „Svakako, učenici su motivisani i vrednim nagradama. To su, pored putovanja na MWC u Barselonu, mobilni telefoni, tableti, ali i iPhone telefoni koji su dodeljeni kao posebna nagrada za inovativnost.“

mts Android konkurs pokrenut je 2011. godine, do sada je na njemu svoje aplikacije predstavilo više od 60 učeničkih timova, a projekat konkursa je tokom 2015. godine svrstan u selekciju prestižne evropske CSR organizacije „CSR Europe“.

Link za preuzimanje pobedničke aplikacije petog mts Android konkursa:

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.twoschool4cool.test123&hl=en

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , , ,