Pobednik Xprize nagrade sistem za prikupljanje vode iz vazduha

Žiri je odabrao pobednika Water Abundance Xprize nagrade, koji bi mogao da bude vitalan za rešavanje nestašice vode u svetu. Alijansa Skysource/Skywater je zaradila 1,5 miliona dolara za WEDEW sistem(Wood to Energy Depoloyed Water), koji konvertuje vazduh u pijaću vodu korišćenjem prirodnih resursa kao energije.

PCPress.rs Image

Srce ove tehnologije imitira oblak, hladi topao vazduh i prikuplja kondenzaciju u rezervoar. Dotle, gasifikator biomase koristi drva i druge organske materijale kako bi generisao neophodnu energiju za korišćenje sistema.  Ovo ne pomaže samo pokretanju WEDEW sistema u regionima u razvoju, već ima i dobrobit za okolinu. Gasifikator može da koristi mrtvu biomasu koja bi u drugim slučajevima mogla da zahvati vatru i proizvodi ugljendioksid, a kao rezultat on proizvodi toplo i vlažno okruženje koje je idealno za sakupljanje vode. Otpad koji iz toga izlazi je u obliku uglja i može se koristiti za biljke. Ukoliko ovakav način korišćenja nije opcija, mogu se koristiti i baterije i solarna energija.

Verzija WEDEW sistema bez korišćenja biomase se već koristi i ova nagrada će pomoći njenom razvoju i početku korišćenja verzije koja koristi biomasu. Sistem će primarno biti korišćen u mestima gde je voda skupa i oskudna, a mogao bi da bude jako koristan i u vreme oporavka od nepogoda, kada čiste vode praktično nema.

Pročitajte i:  Generali Osiguranje Srbija dobitnik priznanja za izvanredan odnos sa klijentima i saradnicima

Izvro: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,