Počinje registracija preduzetnika putem interneta

Već od 1. januara, građani Srbije će moći da se lakše, jeftinije i za mnogo kraće vreme, registruju kao preduzetnici, zahvaljujući novoj usluzi Agencije za privredne registre, saopštio je direktor Kancelarije za IT i e-upravu, Mihailo Jovanović. Proces registracije, od podnošenja zahteva do dobijanja rešenja, biće moguće obaviti elektronskim putem.

PCPress.rs Image

Elektronska registracija u APR-u obuhvata elektronsku prijavu potpisanu kvalifikovanim elektronskim sertifikatom preduzetnika ili ovlašćenog podnosioca prijave. E-prijava se popunjava u aplikaciji dostupnoj preko portala APR-a, gde će biti omogućeno i elektronsko plaćanje komercijalnim platnim karticama (Visa, Master).

Ukoliko se preduzetnici ipak ne odluče za novi sistem registracije, i dalje se „papirne” prijave i potrebna dokumenta mogu podnositi lično na šalterima APR-a ili slati poštom.

Vlada Srbije nedavno je donela odluku kojom su elektronske fakture validne bez potpisa i pečata, što je samo još jedan korak u digitalizaciji javne uprave. Ove mere doprinose lakšem poslovanju i, eventualno, boljoj poziciji Srbije na Doing Business listi.

Izvor: Tanjug

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,