BIZIT plus

Pomozite NASA-i da imenuje nebesko telo

Sredinom 2015. godine NASA-ina sonda New Horizons proletela je pored Plutona, te na Zemlju poslala fotografije koje je tom prilikom napravila, a koje do tada nisu bile dostupne ljudskom oku. Pošto je ova misija završena, sonda se uputila ka Kojperovom pojasu, koji se nalazi iza planete Neptun, te se zaputila prema malom nebeskom telu (486958) 2014 MU69, koje je poznatije pod kraćim imenom MU69.

PCPress.rs Image

Ovaj objekat će predstavljati najudaljenije nebesko telo koje je posetila neka letelica sa Zemlje, a sonda bi do njega trebalo da stigne 1. januara 2019. godine. Pre nego što se to dogodi, NASA želi da u ovu misiju uključi čitavu javnost, te je tako raspisala konkurs za lepše i prepoznatljivije ime za MU69, a pravo učešća imaju svi zainteresovani.

Kampanju za predlog novog imena NASA vodi zajedno sa kompanijom SETI, te je na stranici ove kompanije moguće prijaviti predlog za novo ime. Predlozi se primaju do 1. decembra, nakon čega će NASA-in tim izabrati nekoliko najzanimljivijih predloga, te ponovo pozvati javnost da glasa za najbolji.

Pročitajte i:  3D štampa u bestežinskom stanju

Ime koje bude izabrano koristiće se u nazivu misije sve dok sonda ne stigne do ovog nebeskog tela, a nakon toga, pošto se bude videlo o kakvom se tačno nebeskom telu radi, predlog će biti predstavljen Međunarodnoj astronomskoj uniji koja bi trebalo da ga učini zvaničnim.

Izvor: NASA

Facebook komentari: