BIZIT 2022

Pop zvezde i digitalna “prodaja duše”

Claire Boucher, umetnica poznatija kao Grimes, najavila je performans Selling Out u okviru kojeg će ponuditi različite proizvode koji su u vezi sa njenom karijerom. Obožavaoci će tako moći da pazare printove, crteže, fotografije, ali i dušu muzičarke čiju umetnost vole.

PCPress.rs Image

Naime, Grimes je htela da istakne kako javne ličnosti ionako svoju dušu prepuštaju drugima, a na prodaju će ponuditi „delić svoje duše“, i to u AI formatu. Tako je odmah jasno da se ovde ne radi o religijskom tumačenju onoga što naseljava ljudska tela, već o budućnosti veštačke inteligencije o kojoj se raspravlja već neko vreme. Kako bi kupca uverila da će sve proteći po dogovoru, Grimes nudi i legalni dokument, neku vrstu ugovora koji podseća na one koji se potpisuju prilikom kupovine stana ili automobila.

PCPress.rs Image

Cilj AI sistema je da se dođe do mašina koje mogu da funkcionišu zahvaljujući nečemu što podseća na ljudsku inteligenciju, što bi mogla da postane neka vrsta moderne duše, budući da čoveka čine upravo sećanja i sve ono što je tokom života saznao. Na tome se zasniva i ideja koju je predstavila Grimes, pa je duša u tom slučaju neka vrsta dozvole za korišćenje autorskih prava, ali se postavlja pitanje da li je to prvi korak ka mašinama u koje bi ljudi jednog dana mogli da sele ono što smatraju svojom suštinom, drugim rečima – dušom.

Pročitajte i:  Naučnici sa Harvarda grade multimodalni sistem veštačke inteligencije za predviđanje 14 vrsta raka

Izvor: Forbes

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , ,