PornHub protestuje protiv EU copyright zakona

Kako se približava finalno glasanje za (ili protiv) EU copyright zakona. Zbog toga kompanije i pojedinci pokušavaju da podignu glas protiv zakona. Među njima se našao i PornHub, uz podršku Wikipedije i Reddita.

PCPress.rs Image

Sajtovi dostupni na teritoriji zemalja Evropske unije skrenuli su pažnju korisnicima da se 26. marta nešto veoma bitno dešava. Wikipedia je tako blokirala pristup sadržaju na jedan dan preusmeravajući korisnike da kontaktiraju svoje lokalne EU predstanike. Drugi sajtovi kao što su Twitch ili PornHub prikazuju banere na glavnim stranama i na društvenim mrežama.

Reddit korisnicima je takođe skrenuta pažnja na važnost odluke da se ne usvoji zakon koji sadrži Član 13 (Article 13):

PCPress.rs Image

Article 13 – najveći problem EU copyright zakona

Kritičari osuđuju promene koje će doneti novi zakon o autorskim pravima na internetu. Naravno, nisu sve stvari u zakonu loše, neke su čak prilično normalne, ali Član 11 i Član 13 donose brojne kontroverze. Član 11 (Article 11) će dozvoljavati izdavačima da naplaćuju linkove ka njihovim originalnim objavama. Na ovaj način se uvodi takozvani porez na linkove.

Pročitajte i:  LinkedIn onemogućava alat za ciljane oglase kako bi se uskladio sa pravilima EU

Mnogo je veći problem Član 13 po kome su vlasnici platformi direktno odgovorni za sadržaj koji se objavljuje na njima. Zbog toga će se razvijati upload filteri kako bi npr. Facebook izbegao tužbu što je neki lik postavio sliku ili pesmu koja nije njegova. Ako znamo koliko je neefikasno uklanjanje neprikladnog sadržaja, jasno je da će u tom slučaju biti velikih problema.

Ove odluke najviše pogađaju platforme koje poseduju sadržaje koje postavljaju korisnici. Cenzura i porno industrija nikad nisu bili u dobrim odnosima, pa je očekivano da PornHub ne želi da mu se neko meša u posao. Isto se odnosi i na Reddit, a možda najviše na Wikipediju koja se zasniva na sadržaju koji postavljaju korisnici. Zbog toga su nemačke, češke, danske i slovačke stranice Wikipedije demontrirale protiv ovog zakona.

Pročitajte i:  Epic Games pokreće prodavnicu na iOS i Androidu ove godine

Do sada je preko 5 miliona korisnika potpisalo peticiju protiv Article 13, a planirane su i demontracije koje će trajati sve do finalnog glasanja u utorak 26. marta.

Izvor: The Verge

Facebook komentari: