BIZIT plus

Poslodavci koji koriste AI za zapošljavanje kandidata rizikuju da diskriminišu kandidate sa invaliditetom

Bajdenova administracija i Ministarstvo pravde upozorili su poslodavce koji koriste softver veštačke inteligencije u svrhu zapošljavanja da preduzmu dodatne korake da podrže kandidate za posao sa invaliditetom.

PCPress.rs Image

U suprotnom – rizikuju da prekrše Zakon o Amerikancima sa invaliditetom (Americans with Disabilities Act – ADA). Prema ADA, poslodavci moraju da obezbede adekvatne uslove svim kvalifikovanim osobama koje traže posao kako bi mogli pošteno da učestvuju u procesu prijave. Ali sve veće uvođenje algoritama za mašinsko učenje od strane kompanija u njihovim procesima zapošljavanja, otvara nove mogućnosti koje mogu dovesti u nepovoljniji položaj kandidate sa invaliditetom. Komisija za jednake mogućnosti zapošljavanja (The Equal Employment Opportunity Commission – EEOC) i DoJ objavili su novi dokument ove nedelje, koji pruža tehničke smernice kako bi se osiguralo da kompanije ne krše ADA kada koriste AI tehnologiju za potrebe zapošljavanja.

„Nove tehnologije ne bi trebalo da postanu novi načini diskriminacije. Ako su poslodavci svesni načina na koje veštačka inteligencija i druge tehnologije mogu da diskriminišu osobe sa invaliditetom, mogu da preduzmu korake da to spreče“, rekla je predsednica EEOC-a Šarlot Barouz.

Pročitajte i:  Threads testira „današnje teme“  

„Kao nacija, možemo se udružiti da stvorimo radna mesta na kojima se prema svim zaposlenima postupa pošteno. Ovaj novi dokument tehničke pomoći će pomoći da se osigura da osobe sa invaliditetom budu uključene u mogućnosti zapošljavanja u budućnosti“.

Kompanije koje koriste automatizovane natural language alate za obradu jezika za pregled biografije, na primer, mogu odbiti kandidate koji imaju praznine u istoriji zapošljavanja. Ljudi sa invaliditetom su možda morali da uzmu pauzu na poslu iz zdravstvenih razloga, pa stoga rizikuju da budu automatski odbijeni na početku procesa zapošljavanja uprkos tome što su dobro kvalifikovani. Postoje i drugi načini na koje AI može da diskriminiše osobe sa invaliditetom. Kompjuterski softver za  vizuelizaciju, koji analizira pogled, izraze lica ili ton kandidata nije prikladan za one koji imaju govorne mane, slepi su ili paralizovani.

Poslodavci treba da preduzmu dodatne mere predostrožnosti kada koriste veštačku inteligenciju u svojim odlukama o zapošljavanju, savetuje se u dokumentu. Kompanije bi trebalo da pitaju prodavce softvera koji obezbeđuju alate da li su ih napravili imajući na umu osobe sa invaliditetom. Poslodavci bi trebalo da razmisle o načinima kako najbolje podržati osobe sa invaliditetom, kao što je informisanje o tome kako njegovi algoritmi procenjuju kandidate ili im daju više vremena da završe testove. Ako se algoritmi koriste za rangiranje kandidata, mogli bi razmotriti prilagođavanje rezultata za osobe sa invaliditetom.

Pročitajte i:  Kad biznisu zatreba chatbot

„Algoritamski alati ne bi trebalo da predstavljaju barijeru za osobe sa invaliditetom koji traže posao“, zaključila je Kristen Klark, pomoćnica glavnog tužioca u Odeljenju za građanska prava Ministarstva pravde. „Ove smernice će pomoći javnosti da razume kako upotreba takvih alata od strane poslodavca može da prekrši Zakon o Amerikancima sa invaliditetom, tako da osobe sa invaliditetom znaju svoja prava i poslodavci mogu da preduzmu mere da izbegnu diskriminaciju.

Izvor: Theregister

 

 

Facebook komentari: