Računari i Galaksija

Poslodavci traže kandidate sa srednjom stručnom spremom

U 2017. godini na sajtu poslovi.infostud.com objavljeno je preko 30 000 oglasa, dok je na razne pozicije konkurisalo gotovo 200.000 kandidata. Analiza tržišta rada za proteklu godinu pokazuje da je najveći broj oglasa objavljen na ovom sajtu u oblastima trgovina/prodaja, IT, mašinstvo, administracija i elektrotehnika. Situacija je slična kao i prethodne godine, pa su najčešće raspisivani oglasi za radna mesta: prodavac, komercijalista, administrativni radnik, vozač i magacioner. Nakon toga, našle su se i IT pozicije: Java programer, .NET developer i Software developer.  

PCPress.rs Image

Poslodavci su tokom 2017. godine u 60 odsto oglasa tražili kandidate sa srednjom stručnom spremom. Sa druge strane više od polovine kandidata imalo je visoku stručnu spremu.

Radna mesta iz IT sfere na kojima je ponuda poslova bila veća od interesovanja kandidata su: JAVA Programer, .NET Developer, Software Developer/Programer, C#/C++ Developer i PHP programer. Najviše su traženi programeri srednjeg senioriteta (skoro 50 odsto), dok je u manjoj meri bilo potrebe za junior i senior programerima (oko 20 odsto). Van IT oblasti, najviše šansi za zaposlenje u prethodnoj godini su imali: frizeri, kuvari, mehaničari/automehaničari, vozači i mašinski inženjeri.

Pročitajte i:  Tokom 2023. godine primećen značajan porast ransomware aktivnosti

Izvor: Poslovi.infostud

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,