Postanite instant pijanista uz Google Piano Genie

Sećate se igara Guitar Hero i Rock Band, koje su uz pomoć jednostavnih kontrola u obliku instrumenata omogućavale da se izvedu sasvim solidne kompozicije. Google je preuzeo i unapredio tu ideju, kreirajući inteligentni kontroler koji omogućava improvizacije na pravim klavirima. Kontroler je nazvan Piano Genie. Nastao je kao deo Google Magneta istraživačkog projekta, a pokreće ga neuralna mreža trenirana na klasičnim kompozicijama za klavir. Uređaj ima samo osam tastera, a prevodi njihove dodire na svih 88 dirki klavira.

PCPress.rs Image

Dok se osoba „igra“ pritiskajući tastere na uređaju, neuralna mreža u realnom vremenu transformiše te dodire u smislene muzičke sekvence koje čuva u svojoj bazi. Ljudi koji su radili na razvoju ovog uređaja kažu da u nekim slučajevima izgleda kao da on čita misli i uspeva da odsvira tačno ono što je korisnik zamislio, dok u drugim slučajevima rezultat bude potpuno drugačiji od očekivanog, ali ipak bude sasvim smislen.

Za treniranje neuralne mreže iskorišćeno je oko 1400 izvedbi sa Piano-e-Competition, internacionalnog takmičenja mladih pijanista. Rezultat tog treninga je da sistem može da odluči koja nota sledi nakon upravo odsvirane. Pogledajte kako to zvuči u praksi:

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,