Top50 Glas publike

Povratak Polaroid foto-aparata

Ikona instant fotografije, proizvod kompanije Polaroid, vraća se sa novom kamerom i analognim instant filmom, koji pravi one dobro poznate fotografije sa belim okvirom.

PCPress.rs Image

Polaroid instant foto-aparat je 1948. godine konstruisao američki naučnik i pronalazač Edwin Herbert Land, čemu je prethodilo jedno fotografisanje iz 1944. godine, tokom kojeg ga je trogodišnja ćerka pitala zašto ne može odmah da vidi snimke koji su napravljeni.

Kompanija Polaroid se, pre nastanka prvog instant fotoaparata, bavila isključivo izradom polarizacionih sočiva. Prvi Polaroid foto-aparati bili su, u ono vreme, čudo tehnologije i doživeli su trenutni uspeh. Fotografi su pre pojave instant foto-aparata slali filmove na laboratorijsko razvijanje, što je podrazumevalo višednevno čekanje fotografija. Snimak nastao Polaroid Land tehnologijom bio je vidljiv gotovo istog trenutka, eventualne greške mogle su da se isprave na licu mesta, što je fotografima znatno olakšavalo posao.

Danas, deset godina pošto je Polaroid prestao da proizvodi instant foto-aparate, instant kamera se vratila na tržište. Nova kamera, OneStep2 zapravo ne dolazi iz Polaroid-a, veći iz kompanije Impossible Project, koja se ranije borila i za očuvanje Polaroid instant filma.

Kamera ima tajmer, blic, te može da se puni preko USB priključka, a pojaviće se u okviru serije proizvoda Polaroid Originals. Pored novog I-type filma, kompanija planira da počne i sa proizvodnjom filmova za stare modele poput Polaroid-a SX-70, Spectra-e, Polaroid-a 600, te originalnog OneStep-a. Ovo uskrsnuće je deo cilja kompanije Imposible project da preuzme Polaroid tehnologiju, te se postara da potrošačima još dugo bude dostupna.

OneStep2 kamera će biti dostupna od 16. oktobra, po ceni od 120 evra, dok će I-Type film moći da se kupi za 16 evra, a film za Polaroid 600 za 19 evra.

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,