Pravo lice (i narav?) robota sa Internacionalne svemirske stanice

SpaceX je 29. juna lansirao svoju petnaestu teretnu misiju koja se zaputila ka NASA-inoj Internacionalnoj svemirskoj stanici, te ponela oko 2.700 kilograma zaliha koje su bile smeštene na vrh Falcon 9 rakete. Tako je letelica ponela zalihe hrane i vode za šestoro astronauta koji žive na stanici, ali i nove tehnologije koje bi trebalo da se testiraju u uslovima mikro gravitacije, a tu je bio i prvi AI robot koji je nakon toga postao član posade svemirske stanice.

PCPress.rs Image

Naime, radi se o robo-astronautu koji je poneo ime CIMON, što je skraćenica od Crew Interactive Mobile Companion, a liči na loptu za odbojku koja ima ekran sa strane. Displej prikazuje jednostavno lice, koje podseća na ona iz crtanih filmova, a koje robot koristi za interakciju sa ljudskim bićima. CIMON za kretanje koristi 14 ugrađenih ventilatora koji okretanjem pokreću loptasto telo, tako što usisavaju, te ispuštaju vazduh. Tako robot može lako da pluta u uslovima bez gravitacije, te dolazi do astronauta koji prethodno izgovore njegovo ime.

Pročitajte i:  SpaceX pod istragom zbog otpuštanja inženjera koji su kritikovali Musk-a

PCPress.rs Image

Posle nekoliko meseci CIMON je počeo da pokazuje i svoju nezgodnu narav, pa, iako je još uvek daleko od HAL-a 9000, njegovi postupci podsećaju na istupe članova neslavnog dela robotske familije u najmračnijim trenucima naučno-fantastičnih filmova. To zabrinjava, najviše zbog toga što je planirano da robot kompanije Airbus, koji je koštao čitavih šest miliona dolara, posluži za podizanje morala tokom misija koje dugo traju, poput one čije će destinacija biti Mars.

Najnoviji video mlađanog robota pokazuje u ne baš najboljem svetlu, budući da nakon 4:08 minuta od početka snimka CIMON počinje da pokazuje i svoje drugo lice. Od tog trenutka video počinje da liči na rimejk filma 2001: A Space Odyssey, u kojem CIMON igra HAL-a, dok je astronaut Gerst  David Bowman. Izgleda da je CIMON na dobrom putu da život u kosmosu učini zanimljivijim, a najveća sreća je to što nema noge i ruke.

Izvor: Gizmodo

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,