BIZIT plus

Predstavljen prvi telefon sa senzorom otiska prsta na ekranu

Posle najava sredinom decembra prošle godine, kineska kompanija Vivo predstavila je prvi pametni telefon sa senzorom za otisak prsta koji je integrisan u ekran, u Las Vegasu na ovogodišnjem sajmu CES. Posle čitave godine špekulacija o tome da li Apple ili Samsung mogu integrisati senzor za otisak prsta u sam ekran njihovih vodećih telefona, ipak je ova kineska kompanija to prva uradila.

PCPress.rs Image

Mehanički podešavanja otiska prsta na telefonu, a zatim korišćenje istog da biste otključali uređaj i uradili stvari kao što je potvrđivanje autentičnosti prilikom plaćanja, su isti kao kod tradicionalnog senzora otiska prsta. Međutim, Vivo koristi nov Synaptics optički senzor, koji se već godinama razvija. Radi tako što skenira otisak kroz šupljine između piksela na OLED displeju (LCD ne bi radio zbog njihove potrebe za pozadinskim osvetljenjem) i tako skenira vaš jedinstveni obrazac epidermisa.

Ovo je verovatno tehnologija na kojoj su Synaptics i Samsung sarađivali na Galaxy S8 prošle godine, sve dok nije postalo očigledno da neće biti spremno na vreme za puštanje telefona na tržište. Stvari su sada drugačije, pošto je Vivo blizu objavljivanja ovog još neimenovanog telefona od 6-inča, a Synaptics je već u masovnoj proizvodnji sa takozvanim Clear ID senzorom. Tehnološki aspekt je potpuno nevidljiv i, ako ne obratite pažnju na to kako je to tehnički zahtevno, čini se skoro neimpresivnim.

Pročitajte i:  Gizmodrom: Čuda sa CES-a

Izvor: The Verge

Facebook komentari: