Svetski ekonomski rast u 2018. godini na putu da postane najbrži od 2011.

Svetska ekonomija će porasti po stopi od gotovo 4 odsto u 2018. godini u pogledu pariteta kupovne moći, što će globalni BDP podići za 5.000 milijardi dolara, procene su revizorsko-konsultantske kompanije PwC (PricewaterhouseCoopers).

PCPress.rs Image

Ključni pokretači rasta globalne ekonomije su SAD, rastuće ekonomije u Aziji i Evrozona. Ove ekonomije će činiti gotovo 70 odsto globalnog rasta, što predstavlja povećanje u odnosu na period od 2000. godine kada je njihov prosek bio oko 60 odsto.

Predviđa se da će rast u Evrozoni biti veći od 2 % u 2018. godini. Od većih ekonomija Evrozone, očekuje se da će Holandija biti predvodnik s ekonomskim rastom od oko 2,5 %. Nasuprot tome, očekuje se da će nesigurnost vezana za Brexit usporavati rast Ujedinjenog Kraljevstva, za koji se predviđa da će u 2018. godini iznositi 1,4%. Kina, najveća svetska ekonomija prema paritetu kupovne moći, mogla bi rasti za 6-7 % u 2018. godini, sporije nego ranije, ali u skladu s očekivanjima. Među 17 ekonomija koja će rasti brže od Kine su Indija, Gana, Etiopija i Filipini, što ukazuje na širu bazu rasta u afričkim i azijskim ekonomijama. Prema PwC-ovoj analizi, osam od deset najbrže rastućih zemalja u 2018. godini mogle bi biti u Africi.

Pročitajte i:  SAD pokreće antimonopolske istrage protiv Microsofta, OpenAI i Nvidia

Takođe se predviđa da će u 2018. godini biti zabeležena rekordna potražnja za energijom. Svetska ekonomija bi mogla u 2018. godini potrošiti gotovo 176 miliona gigavat/sati energije, od čega će samo Indija i Kina potrošiti 30 odsto globalne energije.

Izvor: SEEbiz

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , ,