BIZIT 2022

Previše aplikacija radi u pozadini

Aplikacije na pametnim telefonima su često zahtevne – da bi funkcionisale onako kako je autor zamislio, one u najvećem broju slučajeva traže pristup Internetu, a često crpe i mnogo energije iz baterije. Kada je Internet saobraćaj u pitanju, sve je u redu dok ste kod kuće, priključeni na WiFi flat‑rate, ali šta kada izađete iz kuće, a imate mobilni paket sa ograničenom Internet kvotom?

Previse-aplikacijaPostoji više načina na koje možete suzbiti aplikacije koje rade u pozadini, ali prvo da vidimo da li vam je to uopšte potrebno. To zapravo zavisi od toga šta one rade i da li to prouzrokuje bilo kakve probleme. Često se dešava da vam se baterija naglo isprazni? Stižu vam veliki računi na kraju meseca zbog dodatnog saobraćaja na mobilnom internetu? Uređaj je usporen zbog premalo slobodne memorije? Onda su aplikacije koje rade u pozadini nešto oko čega treba da se zabrinete.

Spisak aktivnih aplikacija možete pronaći u podešavanjima sistema, pod Settings / Apps, u odeljku Running. Tu su pobrojane sve trenutno aktivne aplikacije, uz količinu memorije koju zauzimaju. Ako na ovom spisku primetite neku aplikaciju koja ne mora biti baš uvek aktivna, već samo onda kada je vama potrebna, možete je zaustaviti jednim tapom i izborom komande Force Stop. Time ste oslobodili delić radne memorije, što je važno ako primetite da vam se telefon povremeno usporava bez vidnog razloga, ali i sprečili Internet saobraćaj „nepotrebne“ aplikacije. Ova komanda neće sprečiti aplikacije da se ponovo aktiviraju i tako vam troše bateriju, Internet kvotu i živce. Ako primetite da se na spisku aktivnih aplikacija nalaze neke koje ne koristite, sigurnije je da ih deinstalirate.

Pročitajte i:  Motorola Moto G82 - Dovoljno, zar ne?

Potrošnju Internet saobraćaja možete pratiti i u Settings / Data Usage, gde vidite tačno koliko ste potrošili od mesečne kvote, kao i koja aplikacija je u tome imala najveći udeo. Ako primetite velike skokove ili nagli rast potrošnje, proverite koja aplikacija je za to zaslužna i zašto. U slučaju da ne možete da tačno odredite „krivca“, preporučujemo da aktivirate opciju Restrict background data, čime ćete smanjiti Internet saobraćaj na vašem telefonu.

Vladimir Cerić

(Objavljeno u časopisu Android #3)

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , ,