Printeri: Održivi razvoj počinje od opreme u svakoj kancelariji

Kako izbor Epson rešenja za štampu utiče pozitivno, ne samo na održivi razvoj već i na profit kompanije?

PCPress.rs Image

Održivi razvoj je tema koja u poslednje vreme, čak i pre krize uzrokovane pandemijom virusa COVID-19, postaje sve bitnija u srednjim i malim kompanijama i organizacijama. Tokom prošle godine mnogi od nas morali su da pređu na rad od kuće, dok su drugi iskusili velike promene na radnom mestu, sve u cilju zaštite zaposlenih i očuvanja zdravlja, najvećeg prioriteta za svaku kompaniju u ovom periodu. Iako su mnogi pomislili da će kriza uticati na to da se apsolutni prioritet da profitu, nedavno istraživanje kompanije Epson na nivou Evrope pokazalo je da za čak četvrtinu ispitanika, njih 24%, uticaj poslovanja na životnu sredinu i društvo predstavlja jedan od tri prioriteta. Najveći procenat  ispitanika se ovako izjasnio u Nemačkoj i Italiji – 33%, a slede Francuska sa 31% i nordijske zemlje sa 29%. U centralnoj i istočnoj Evropi ovaj procenat je iznosio 18%, a na Balkanu 15%.

Mnogi od nas povezuju održivi razvoj sa promenama koje samo najveće svetske kompanije mogu pokrenuti, dok zapravo najveća promena kreće od obične kancelarije, mesta koje postoji i prilično je slično u svakoj kompaniji, bilo da je u pitanju velika multinacionalna korporacija ili lokalna kompanija sa nekoliko desetina zaposlenih. Prvi korak ka održivom razvoju i umanjenju negativnog uticaja na životnu sredinu počinje od pojedinačnih zaposlenih i opreme koju koriste. Napredak tehnologije omogućio nam je da pametnom kupovinom, kao što je izbor Epson inkjet štampača umesto laserskog, možemo uticati pozitivno ne samo na potrošnju energije i zdravlje zaposlenih već i na dugoročne troškove u eksploataciji, koji uključuju sve od potrošnog materijala do potrebe za održavanjem ili skupim intervencijama.

Pročitajte i:  Epson predstavlja najnoviju evoluciju linearnog inkdžet štampanja bez zagrevanja

PCPress.rs Image

Održivost i profitabilnost su neodvojive

Da je veza između dugoročne profitabilnosti i zelene inicijative mnogima bliska potvrđuje i pomenuto istraživanje, koje pokazuje da velika većina firmi, čak 86% onih koje pitanje uticaja poslovanja na životnu sredinu i društvo vide kao prioritet, očekuju da će im se profit povećati u periodu od jedne do pet godina. Takođe, 44% ispitanika veruje da „to što rade pravu stvar“ kada je reč o uticaju poslovanja na ekološka i društvena pitanja pozitivno utiče na brend kompanije.

PCPress.rs Image

Ovakva očekivanja ne iznenađuju ukoliko se pogledaju tehnologije koje je kompanija Epson tokom godina predstavila i primenjuje ih u gotovo svim svojim modelima štampača, poslovnih skenera, projektora i drugih uređaja. Kada su u pitanju inkjet štampači namenjeni većim kancelarijama ističu se modeli koji podrazumevaju štampu od preko sto hiljada crno-belih i stranica u boji bez potrebe za dopunom mastila, umanjujući tako drastično količinu otpada u odnosu na klasične tonere, kertridže i slične starije sisteme. S druge strane, zahvaljujući Heat-Free tehnologiji Epson štampačima nije potrebno zagrevanje pre štampe ili još duže pri uključivanju. Ove karakteristike u velikoj meri utiču na uštedu energije, novca i sveukupno povećanje efikasnosti, uz mnogo manje otpada i manje vremena koje se troši na intervencije i servise.

Pročitajte i:  Epson se pridružuje akciji Sat za našu planetu u podršci globalnim ekološkim akcijama

Najmlađi su najodgovorniji

Ukoliko se pogleda izveštaj po godinama, može se na neki način predvideti trend da će sve više zaposlenih veliki značaj pridavati održivom razvoju i upotrebi ekoloških rešenja. Izveštaj pokazuje da je za generaciju Z (mlađi od 22 godine) i milenijalce (22-37) u odnosu na starije generacije (38 godina i više) uticaj poslovanja na životnu sredinu i društvo među najvažnijim prioritetima. Jedna od najzapaženijih generacijskih razlika odnosi se na stavove o upotrebi zelenih tehnologija na radnom mestu, pa tako milenijalci ovo vide kao izuzetno važno (39%).

PCPress.rs Image

Održivi razvoj tako postaje ne samo odluka koja je bitna za najveće korporacije, već deo poslovne politike za sve kompanije koje žele da u budućnosti računaju na zdravo poslovanje. Pametan izbor štampača je svakako najlakša odluka koju možete doneti danas i već sutra uštedeti i osigurati zelenu budućnost kancelarije.

Korisna adresa: Epson.rs

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,