Računari i Galaksija

Pristupačniji auto delovi uz 3D štampu

Kako izgleda primena tehnologije 3D štampanja u građevinarstvu imali smo prilike da vidimo u Holandiji pri izgradnji dva mosta betonskog i metalnog. Ova tehnologija omogućava kompanijama da kreiraju prilagođene komponente u kraćem vremenskom periodu. Sad je i General Motors (GM) krenuo ovim putem i istražuje korišćenje 3D štampe kako bi unapredio buduće automobile.

PCPress.rs Image

Kopmanija je najavila da će sarađivati sa Autodesk-om i koristiti njihov novi generativni softver za dizajn kako bi stvorili lagane delove za svoje buduće proizvode, uključujući i ZEV (Zero Emission Vehicle) vozila sa nula posto emisije izduvnih gasova. Ovo bi trebalo da bude brža i pristupačnija metoda izrade auto delova u poređenju sa konvencionalnim metodama. GM je kao primer izradio 3D odštampan deo rama sedišta od nerđajućeg čelika koji bi, da je prošao kroz konvencionalne metode izrade, zahtevao osam različitih komponenti.

Umesto toga, na ovaj način deo rama sedišta se izrađuje iz jednog dela, a ono je 40 odsto lakše i 20 odsto čvršće nego kada se izrađuje na konvencionalni način. GM već neko vreme koristi 3D štampanje, ali uglavnom za potrebe izrade prototipa. Na dugi rok se očekuje da će 3D štampanje smanjiti troškove alata, količinu potrebnih materijala, kao i broj potrebnih dobavljača.

Pročitajte i:  BMW dobija dozvolu za testiranje u Šangaju 

Izvor: CNET

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , ,