Problemi usled recesije

PCPress.rs ImageVelika ekonomska kriza, globalna recesija,  teški problemi – sve su to vesti na koje smo gotovo svakodnevno navikli.  Da se kriza oseća u svim sektorima industrije, nije ništa novo. Da IT scena trpi posledice, takođe nije novost.  U samo jednom danu sa više svetskih meridijana stižu obeshrabrujuće vesti.

Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) je jedan od najvećih proizvođača čipova na svetu. Ova firma se bavi proizvodnjom čipova po porudžbini i tako zavisi od narudžbina dizajnerskih kompanija – na primer, narudžbina vrlo poznatih grafičkih čipova kompanija Nvidia i AMD. Od partnera stiže sve manje narudžbina, pa je TSMC bio prinuđen da povuče čudan potez. Za sada se neće pribeći otpuštanju radnika, ali će radnici biti primoravani da uzimaju neplaćena odsustva. Na taj način će svima biti smanjena zarada u određenom vremenskom periodu. Od radnika koji rade u sektoru proizvodnje se zahteva da uzmu pet dana neplaćenog odsustva do kraja godine, da bi se amortizovalo neiskorišćavanje kapaciteta fabrika. Zaposleni u drugim sektorima će morati da od naredne godine uzimaju jedan dan neplaćenog odsustva nedeljno, što u prevodu znači oko 20 odsto manju zaradu. Tajvanski proizvođač je smanjio i projekcije prihoda za poslednji ovogodišnji kvartal, koji će biti veoma nepovoljan u poslovnom smislu, nakon tri odlična kvartala ove godine.

Pročitajte i:  Intel je i dalje najveći proizvođač računarskih procesora

Teško je pogođen i Adobe. Kombinacija ekonomske krize i slabe potražnje za novim softverom uzrokuju probleme tom gigantu softverske industrije. Adobe će otpustiti oko 8% radne snage, odnosno oko 600 radnika. Ovom merom će biti obuhvaćena sva odeljenja kompanije, uključujući i predstavništva i odeljenja u svim delovima sveta. Glavni problem za Adobe je veoma slaba potražnja za Creative Suite 4 softverom, čemu se malo ko nadao. Prodaja ide dosta slabije nego što se očekivalo, tako da su projekcije prihoda za tekući kvartal snižene. Umesto ranije očekivanih 925 do 955 miliona dolara, Adobe sada očekuje da će ostvariti prihode koji će se kretati između 912 i 915 miliona dolara.

Konačno, tajvanski proizvođači matičnih ploča neće biti pošteđeni ovih trendova. Manjak novca kod kupaca dovodi do manje kupovine, slabije potražnje i zasićenosti tržišta. Kako prenose izvori iz te ostrvske države, Asus neće biti u stanju da isporuči planirani broj laptopova i matičnih ploča. Problemi dostižu tolike razmere da uzrokuju da godišnji profit bude niži ove godine nego 2007. Menadžment je stoga rešio da pribegne – pogađate – otpuštanjima. Planira se odlazak oko 200 radnika, što čini 5% radne snage kompanije Asustek Computer. Zanimljivo je da će Asus zabeležiti veće prihode nego prošle godine. Ipak, 20 odsto veći prihodi prate drastično smanjivanje profitne margine, što će uzrokovati veliki pad profita. Iz kompanije stižu potvrde da se planira "manja redukcija radne snage", formulacija koja neće promeniti suštinu. Gigabyte Technology, Elitegroup Computer System (ECS), kao i Micro-Star International (MSI) će takođe pristupiti otpuštanju radnika. Očekuje se da će u tim firmama oko 3% zaposlenih morati da potraži novi posao. BenQ takođe redukuje radnu snagu za oko 5%. Ipak, u toj firmi objašnjavaju da se radi o redovnim godišnjim promenama, kojima se i do sada pribegavalo, te da se ovaj metod primenjuje nakon svake godišnje evaluacije performansi. Uz sitnu razliku – ove godine nakon ciklusa otpuštanja neće biti konkursa za nova radna mesta kao do sada.

Pročitajte i:  Asus dodaje "Intel Baseline Profile" u nove BIOS fajlove kako bi rešio probleme sa stabilnošću

Ono što je najgore u celoj priči jeste da dno još uvek ni izbliza nije dotaknuto. Analitičari procenjuju da IT tržišta najgore čeka sledeće godine, a da postoje velike indicije da će se kriza produžiti i u 2010. Ko želi da posmatra stvari pozitivno utehu može naći u staroj poslovici – što nas ne ubije, učini nas jačim!

Izvor:  Digitimes, The Inquirer

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,