BIZIT plus

Prodaja Tesla automobila raste uprkos globalnom nedostatku čipova

Q3 2021 je za kompaniju Tesla bio veoma dobar, jer su u tom periodu prodali 241.300 automobila. To je čak za 102.000 više prodatih automobila nego u istom periodu prošle godine. Istovremeno, jedan od najvećih svetskih proizvođača automobila, GM, prodao je 446.997 automobila, ali to za ovu kompaniju predstavlja pad prodaje od 33 procenta u odnosu na isti period prošle godine.

tesla

Tesla se traži

Kako je Tesla uspela da postigne ovako dobar rezultat u prodaji? Odgovor je u prilagodljivosti kompanije. Naime, dok su ostali proizvođači smanjivali proizvodnju zbog globalnog nedostatka čipova, Tesla se preorijentisala na druge proizvođače čipova i prilagodila softver za te nove komponente. Takođe, povećanju prodaje doprineo je i početak prodaje Tesla Model Y automobila u Evropi, kao i da je kompanija relativno nedavno ušla na kinesko tržište. Time su sebi otvorili ogroman prostor za rast, pa se može očekivati da će njihove brojke biti u porastu i u narednim kvartalima.

Brzi rast nisu omele ni negativne situacije koje se odnose na kompaniju. Tesla je još uvek pod istragom National Transportation Safety Board-a u SAD-u, zbog nedavnih incidenata prilikom autonomne vožnje. Takođe, pre samo nekoliko meseci, kompanija je morala da povuče 300.000 vozila sa kineskog tržišta. A ne smemo da zaboravimo ni odlaganje početka prodaje Cybertruck-a, električnog pik-ap vozila.

Pročitajte i:  Tesla: Nova otpuštanja donose radikalne promene

Kako god, Tesla se još jednom pokazala kao „žilava“ i fleksibilna kompanija koja se, za razliku od tradicionalnih automobilskih giganata, vrlo brzo i uspešno prilagođava svim tržišnim promenama.

Izvor: Engadget

Facebook komentari: