Zuckerberg gubi 5.9 milijardi zbog Facebook-a

Poverenje investitora u Facebook je oslabilo usled nastavka političkog pritiska i retkih dugotrajnih prekida u radu aplikacija kompanije. Ovakva dešavanja su smanjila akcije za 4,8% i oduzela milijarde bogatstva izvršnom direktoru Mark-u Zuckerberg-u.

PCPress.rs Image

Gubici na deonicama

Zuckerberg-ovo bogatstvo opalo je za 5,9 milijardi dolara. Sada njegovo bogatstvo iznosi 117 milijardi dolara. On je sada šesta najbogatija osoba na svetu. Takođe glavna operativna direktorka Facebook-a Sherly Sandberg izjavila je kako je i njeno bogatstvo palo na 1,9 milijardi dolara.

Facebook-ove akcije su bile pod pritiskom na dva fronta: neobično dugim prekidom njihove istoimene platforme a takođe i Instagram-a i WhatsApp-a. Prestanak rada je verovatno koštao kompaniju desetine miliona dolara prihoda. U poslednjem kvartalu aplikacije su donosile prihod od oko 330 miliona dolara dnevno. Facebook je poslednji put doživeo ovakav zastoj 2019. godine, kada se mreža ugasila na 14 sati. Deceniju ranije, 2008. godine, pao je mrak na jedan dan. Prekid u radu koji se sada dogodio, uticao je i na interne sisteme na Facebook-u. Onemogućio je zaposlenima pristup e-pošti, internom sistemu za razmenu poruka poznatom kao Workplace, pa čak i navodno neka vrata u sedištu kompanije nisu funkcionisala.

Pročitajte i:  Threads aplikacija prestigla je X (ranije poznatu kao Twitter) u brzini preuzimanja na mobilnim uređajima 

Druga stvar koja je važna za Facebook je ročište pred Kongresom na kojem će bivša menadžerka proizvoda, Frances Haugen, svedočiti o svojoj odluci da postane uzbunjivač. Ona je govorila o tome kako su procurili interni podaci u Wall Street Journal-u. Kritikovala je Facebook zbog stavljanja “profita nad ljude” i neuspeha da održi mere zaštite od dezinformacija pogotovo nakon predsedničkih izbora 2020 godine.

Izvor: Forbes

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,