PC Press Studio

Profesionalac u telu prosečnog NAS uređaja

Bez NAS-a možete, ali sa njim sve postaje bolje, udobnije i bezbednije. QNAP TS-453E je odličan primer NAS-a povoljne cene, koji pruža više nego što ste očekivali na prvi pogled. A i na drugi….

PCPress.rs Image

Impresivan hardver menja slabašne ARM procesore koje smo sretali punokrvnim četvorojezgarnim 64-bitnim Celeron J6412, bez velikog udarca na potrošnju. Memorija od 8 GB se uglavnom viđa u višoj cenovnoj klasi, a kao šlag na tortu tu su dva 2,5 Gbps porta za brzu vezu sa drugim uređajima. Tu je i ostalo što očekujete od modernog NAS-a, dakle dva HDMI 1.4b porta i obećana puna softverska podrška u narednih šest godina. QNAP je i inače poznat po dobroj softverskoj podršci, ali je dobro znati da o novim verzijama firmvera nećete morati da razmišljate do 2029. godine.

PCPress.rs Image

QNAP TS-453E spada u cenovno pristupačne NAS uređaje, sa četiri slota za hard diskove i dva dodatna za NVMe SSD keširanje. Kompaktni dizajn i izgled nisu se bitno promenili u poslednjih deset godina, ali to nikako ne mora da bude loša stvar – QNAP uređaji ovog tipa su zamišljeni kao univerzalni, neprimetni dodatak kancelariji ili radnoj/ dnevnoj sobi.

Pročitajte i:  Hakerski napad na Western Digital

Potrošnja od svega 35 W u radu je pohvalna, kao i spisak stvari koje sa ovim NAS uređajem možete da radite. Tu pre svega mislimo na čuvanje podataka u brojnim RAID nizovima, ali i direktno povezivanje sa televizorom preko dva HDMI konektora za 4K video reprodukciju, zahvaljujući Intel UHD grafici integrisanoj u Celeron procesor. Tome treba dodati i video nadzor (8 licenci za kamere), VM platformu, Office alate, aplikacije za strimovanje i multimediju, te veliki izbor opcija za backup sinhronizaciju podataka.

Jedino realno ograničenje odnosi se na fiksnih 8 GB memorije i nedostatak PCIe podrške za proširenje – dakle, ništa od 10 Gbps mreže, ali je i 2.5 Gbps dobar početak. Pakovanje uređaja je klasično, a pohvalićemo dva pasivna hladnjaka namenjena M.2 NVMe SSD-ovima, jer ukoliko planirate da ubacite SSD zarad keširanja, zagrevanje može biti problematično. Sa ili bez keš drajvova, za rasipanje toplote brine se veliki 12 cm ventilator, što je bolje i tiše rešenje od manjih „propelera“. Dodaćemo i da poznati dizajn ovog uređaja znači i malu površinu koja je potrebna za njegov rad, tako da ga možete smestiti maltene bilo gde, jer je dugačak svega 235 mm.

Pročitajte i:  Hakerski napad na Western Digital

Nakon povezivanja na televizor možete da koristite Kodi, Plex, Serviio ili aplikacije za video nadzor. Za OneTouch backup tu je po jedan USB 3.2 port spreda i pozadi, a taj port možete da koristite i kao 5 Gbps-na-USB adapter. Preko dodatna dva USB 2.0 porta možete povezati uređaje kao što su štampač, Bluetooth adapter za miša i tastaturu i slično, pa je jedino što vam može zafaliti USB-C port.

Bilo da tražite uređaj za kućnu ili poslovnu upotrebu, QNAP TS-453E predstavlja prijatno iznenađenje i najbolju kupovinu među NAS uređajima koju smo videli. Moderan hardver i ozbiljne mogućnosti vas podmiruju na ozbiljan vremenski period, a prava šteta je što većina korisnika uspe da iskoristi maksimalno 20-30% realnih mogućnosti jednog ovako dobrog uređaja.

mikroprinc.com

Autor: Mirko Topalović

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *