Profesionalac u telu prosečnog NAS uređaja

Bez NAS-a možete, ali sa njim sve postaje bolje, udobnije i bezbednije. QNAP TS-453E je odličan primer NAS-a povoljne cene, koji pruža više nego što ste očekivali na prvi pogled. A i na drugi….

PCPress.rs Image

Impresivan hardver menja slabašne ARM procesore koje smo sretali punokrvnim četvorojezgarnim 64-bitnim Celeron J6412, bez velikog udarca na potrošnju. Memorija od 8 GB se uglavnom viđa u višoj cenovnoj klasi, a kao šlag na tortu tu su dva 2,5 Gbps porta za brzu vezu sa drugim uređajima. Tu je i ostalo što očekujete od modernog NAS-a, dakle dva HDMI 1.4b porta i obećana puna softverska podrška u narednih šest godina. QNAP je i inače poznat po dobroj softverskoj podršci, ali je dobro znati da o novim verzijama firmvera nećete morati da razmišljate do 2029. godine.

PCPress.rs Image

QNAP TS-453E spada u cenovno pristupačne NAS uređaje, sa četiri slota za hard diskove i dva dodatna za NVMe SSD keširanje. Kompaktni dizajn i izgled nisu se bitno promenili u poslednjih deset godina, ali to nikako ne mora da bude loša stvar – QNAP uređaji ovog tipa su zamišljeni kao univerzalni, neprimetni dodatak kancelariji ili radnoj/ dnevnoj sobi.

Pročitajte i:  Uvodnik: Dopisivanje s robotima

Potrošnja od svega 35 W u radu je pohvalna, kao i spisak stvari koje sa ovim NAS uređajem možete da radite. Tu pre svega mislimo na čuvanje podataka u brojnim RAID nizovima, ali i direktno povezivanje sa televizorom preko dva HDMI konektora za 4K video reprodukciju, zahvaljujući Intel UHD grafici integrisanoj u Celeron procesor. Tome treba dodati i video nadzor (8 licenci za kamere), VM platformu, Office alate, aplikacije za strimovanje i multimediju, te veliki izbor opcija za backup sinhronizaciju podataka.

Jedino realno ograničenje odnosi se na fiksnih 8 GB memorije i nedostatak PCIe podrške za proširenje – dakle, ništa od 10 Gbps mreže, ali je i 2.5 Gbps dobar početak. Pakovanje uređaja je klasično, a pohvalićemo dva pasivna hladnjaka namenjena M.2 NVMe SSD-ovima, jer ukoliko planirate da ubacite SSD zarad keširanja, zagrevanje može biti problematično. Sa ili bez keš drajvova, za rasipanje toplote brine se veliki 12 cm ventilator, što je bolje i tiše rešenje od manjih „propelera“. Dodaćemo i da poznati dizajn ovog uređaja znači i malu površinu koja je potrebna za njegov rad, tako da ga možete smestiti maltene bilo gde, jer je dugačak svega 235 mm.

Pročitajte i:  Uvodnik: Dopisivanje s robotima

Nakon povezivanja na televizor možete da koristite Kodi, Plex, Serviio ili aplikacije za video nadzor. Za OneTouch backup tu je po jedan USB 3.2 port spreda i pozadi, a taj port možete da koristite i kao 5 Gbps-na-USB adapter. Preko dodatna dva USB 2.0 porta možete povezati uređaje kao što su štampač, Bluetooth adapter za miša i tastaturu i slično, pa je jedino što vam može zafaliti USB-C port.

Bilo da tražite uređaj za kućnu ili poslovnu upotrebu, QNAP TS-453E predstavlja prijatno iznenađenje i najbolju kupovinu među NAS uređajima koju smo videli. Moderan hardver i ozbiljne mogućnosti vas podmiruju na ozbiljan vremenski period, a prava šteta je što većina korisnika uspe da iskoristi maksimalno 20-30% realnih mogućnosti jednog ovako dobrog uređaja.

mikroprinc.com

Autor: Mirko Topalović

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,