Profesionalni fotoaparati će uskoro stavljati digitalni potpis na fotografije

Sve je teže otkriti da li je neka fotografija koju vidimo na Internetu, realna ili AI generisana. Do sada je bilo više pokušaja da se razdvajanje učini dodavanjem vodenog žiga na AI fotografije, ali Verify je rešio da krene drugim putem. Umesto AI fotografija, oni žele da se realne fotografije obeleže digitalnim potpisom (watermark-om). Na taj način će pomoći proizvođačima profesionalnih fotoaparata da obezbede kredencijale za fotografije koje su napravili njihovi uređaji.

PCPress.rs Image

Verify je kreirala grupa globalnih medijskih organizacija, tehnoloških kompanija i proizvođača kamera, kako bi sprečili upotrebu „sofisticiranih“ lažnih fotografija. U pitanju je besplatan, web-zasnovan alat koji korisnicima omogućava da provere digitalni potpis bilo koje fotografije, koji može da sadrži datum, vreme i lokaciju snimanja fotografije, kao i detalje o fotografu. Ukoliko fotografija ne poseduje digitalni potpis, ili ako je kreirana putem AI-a, Verify će joj dodeliti „No content credential“ oznaku. Ideja je da Verify postane integralna komponenta u borbi protiv AI „lažnjaka“, koji sve više preplavljuju medije.

Pročitajte i:  PS5 Pro stiže tokom praznične sezone  

Nikon, Sony i Canon su već potvrdili da će ugraditi ove digitalne potpise u svoje high-end kamere. Nikon će ih postaviti u svoje nove profesionalne modele fotoaparata, dok će Sony to uraditi već u prvoj polovini ove godine, preko novih firmware-a za mirrorless SLR kamere. Canon je takođe najavio da će tokom ove godine predstaviti kamere koje će imati ovaj vid autentifikacije i za fotografije i za video zapise.

Izvor: ExtremeTech

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,