BIZIT plus

Programer kompjuterskih igara postalo zvanično zanimanje u Srbiji

Šifarnik zanimanja Ministarstva za rad Srbije je ažuriran prvi put nakon 1990-te godine. Jedna od novina su programerska zanimanja.

Programer kompjuterskih igara je zvanično zanimanje u Srbiji

Novi šifarnik zanimanja je nastao nakon donošenja Odluke o jedinstvenom kodeksu šifara za unošenje i šifriranje podataka u evidencijama u oblasti rada. Šifanik je poslednji put menjan 1990. godine, pa je pretrpeo značajne promene — sada u njemu postoji tačno 3.641 profesija. Pored programera kompjuterskih igara, novi šifarnik zvanično prepoznaje i programere aplikacija, programere animacija, projektante sajtova i softvera.

Šta novi šifarnik znači za programera kompjuterskih igara i druge?

U praksi to znači da je otvorena mogućnost da se nosiocima ovih zvanja uplaćuje penziono i socijalno osiguranje. Šifarnik je i pokazatelj toga kakva je ponuda i potražnja za određenim zanimanjima i način da država dobije uvid u to kako bi trebalo da menja obrazovni sistem, sistem mera zapošljavanja, program stimulacije privrede.

U isto vreme, novim propisima bi trebalo da bude rešeno i pitanje stranih školskih isprava kako za naše državljane koji su se školovali u inostranstvu, tako i za strance. Time se studentima koji studirali u inostranstvu, možda baš za programera kompjuterskih igara, obećava da će uspešno verifikovati svoje diplome u Srbiji.

Pročitajte i:  Stižu video igre u kojima će AI generisati svaki piksel

Ovo je svakako odlična vest za sve koji rade u domaćoj IT industriji, ali i mlade koji tek odlučuju u kom pravcu žele da razvijaju svoju karijeru.

Izvor: Startit

Facebook komentari: