Proizvođač Fortnite-a, Epic Games platiće kaznu od 520 miliona dolara zbog kršenja privatnosti dece

Američka Federalna trgovinska komisija (FTC) je u ponedeljak saopštila da je postigla nagodbu od 520 miliona dolara sa Epic Games, zbog optužbi da je kompanija prekršila Zakon o zaštiti privatnosti dece na mreži (COPPA).

PCPress.rs Image

Epic će platiti i 245 miliona dolara nadoknade zbog navođenja korisnika da naprave neželjene kupovine

Kompanija je optužena da je primenila trikove u dizajnu, koji su poznati kao mračni obrasci, da bi naveli milione igrača u nenamerne kupovine. Fortnite je zaradio preko 9 milijardi dolara tokom prve dve godine postojanja. Epic će platiti kaznu od 275 miliona dolara za kršenje zakona o privatnosti dece, promeniće podrazumevane postavke privatnosti i platiti 245 miliona dolara nadoknade za prevare korisnika da naprave neželjene naplate. „Kao što primećujemo u pritužbama, Epic je koristio podrazumevana podešavanja koja ugrožavaju privatnost i obmanjujući interfejs koji su prevarili korisnike Fortnite-a, uključujući tinejdžere i decu“, rekla je predsednica FTC Lina M. Khan.

„Zaštita javnosti, a posebno dece, od invazija na privatnost na mreži i mračnih obrazaca je glavni prioritet Komisije, a ove mere sprovođenja jasno stavljaju do znanja preduzećima da FTC suzbija ove nezakonite prakse“, rekla je Kan u saopštenju. Epic-ova video igra Fortnite je generalno besplatna za preuzimanje i igranje, ali korisnicima naplaćuje stavke u igri kao što su kostimi i plesni pokreti. Igra ima više od 400 miliona korisnika širom sveta. FTC je u dve odvojene žalbe naveo da je Epic sa sedištem u Severnoj Karolini učestvovao u nekoliko nezakonitih praksi. U žalbi podnetoj federalnom sudu, FTC je naveo da je Epic prekršio COPPA pravilo prikupljanjem ličnih podataka od dece mlađe od 13 godina koja su igrala Fortnite, onlajn uslugu namenjenu deci, bez obaveštavanja roditelja ili pribavljanja pristanka njihovih roditelja koji se može proveriti. Epic je takođe prekršio zabranu FTC ​​zakona protiv nepoštenih praksi tako što je podrazumevano omogućio komunikaciju glasovnim i tekstualnim ćaskanjem u realnom vremenu za decu i tinejdžere.

Pročitajte i:  Fortnite se vraća na iOS tokom ove godine

„Ministarstvo pravde veoma ozbiljno shvata svoju misiju zaštite prava na privatnost podataka potrošača“, rekla je pomoćnica državnog tužioca Vanita Gupta. „Ova predložena naredba šalje poruku svim onlajn provajderima da prikupljanje ličnih podataka dece bez saglasnosti roditelja neće biti tolerisano”. Pored plaćanja rekordne građanske kazne, koja ide u Trezor SAD, za kršenje pravila COPPA, naredba će zabraniti Epic-u da omogući glasovnu i tekstualnu komunikaciju za decu i tinejdžere osim ako roditelji (korisnika mlađih od 13 godina) ili korisnici tinejdžeri (ili njihovi roditelji) daju svoj potvrdan pristanak kroz postavku privatnosti.

U zasebnoj pritužbi, FTC je naveo da je Epic koristio tamne obrasce da bi prevario igrače da izvrše neželjene kupovine i dozvolio deci da se zaduže neovlašćenim naknadama bez ikakvog učešća roditelja. „Epic je doveo decu i tinejdžere u opasnost zbog svoje slabe prakse privatnosti, a potrošače je koštao milione nezakonitih optužbi zbog upotrebe tamnih obrazaca“, rekao je Semjuel Levin, direktor FTC-ovog Biroa za zaštitu potrošača. Prema predloženim nalozima, od kompanije će se tražiti da promeni podrazumevana podešavanja, vrati milione potrošačima i plati rekordnu kaznu za svoje zloupotrebe privatnosti, dodao je Levin.

Pročitajte i:  Fortnite - dve nove Lego igre 

Izvor: Bgr

 

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,