Projekcija bez senke

Uz LG Minibeam PF1000U, projektor ponovo „preti“ da zameni veliki televizor u vašoj dnevnoj sobi… uz mogućnost da „dnevnu sobu“ ponesete sa sobom.

PCPress.rs ImageBilo da je u pitanju neki sportski događaj ili omiljeni film, sigurno se svako od vas u nekom trenutku zapitao koliko bi doživljaj gledanja bio bolji sa ogromnom slikom preko projektora umesto na TV‑u. Stvari koje su nas sprečavale da pazarimo projektor kao primarni ili sekundarni izvor slike su višestruke. Prvi je cena, koja nikad nije bila dovoljno pristupačna širokoj publici, a tu su i veliki zid ili kvalitetno platno, pa prostorija koja se može zamračiti, trajanje lampe, nedostatak TV tjunera, slabašni zvučnici, senka svaki put kad neko prođe… Projektor koji ozbiljno preti da razbije dobar deo navedene problematike dolazi nam iz LG Minibeam serije, a oznake je PF1000U.

100 inča sa 50 cm razdaljine

Glavna karakteristika ovog modela je mogućnost projekcije slike na zid ili platno sa male razdaljine – maksimalnu dijagonalu postiže sa razdaljine od 51,4 cm, čime se efikasno onemogućava pravljenje senki, jer je projektor mnogo bliži zidu/platnu. Sa samo 38 cm razdaljine moguće je baciti sliku dijagonale preko 2,5 metra u fullHD rezoluciji, što je impresivno.

Uz dva zvučnika snage po 3 W uživaćete u stereo zvuku solidne jačine, a LED RGB lampa ima deklarisani radni vek od preko 30.000 sati, što je mnogo duže od klasičnih izvora svetla na projektorima. Kada se stvari stave u perspektivu to znači da, ako projektor koristite svaki dan po 8 sati, lampu prvi put menjate posle desetak godina!

PCPress.rs ImageZa one zahtevne tu je i DVB‑T2 TV tjuner, pa ćete, ukoliko baš nemate pametnijeg posla, moći da uživate u digitalnoj televiziji, bilo preko klasične antene ilo preko kabla. Nakon inicijalne pretrage, projektor omogućava editovanje i manuelno podešavanje kanala, što je uvek korisna opcija.

Pročitajte i:  Novi LG OLED i QNED televizori sa pojačanim AI procesorom menjaju pojam kućne zabave

Ogledalce, ogledalce moje…

Specifičan dizajn omogućava da lampa projektuje sliku na sferno ogledalo visokog nivoa refleksije koje je, sa određenim gubicima prosleđuje na željenu površinu. Iako mala razdaljina deluje kao super zgodna, u praksi nije baš jednostavno pronaći slobodan zid sa policom na odgovarajućoj visini, tako blizu zida. Naravno, kada je u pitanju slika dijagonale 100 inča, preraspodela nameštaja je najmanji problem, pa ne sumnjamo da ćete časkom premestiti neku komodicu uz dovoljno veliki zid.

Daljinski koji se isporučuje uz projektor je sličan onome koji je išao uz LG pametne televizore pre WebOS ere i omogućava jednostavnu navigaciju kroz intuitivan meni. Odmah ćemo zameriti lošoj automatskoj horizontalnoj korekciji slike, ali i pohvaliti ekstremno detaljni sistem podešavanja geometrije slike, za svaku ivicu posebno, pa nema teoretske šanse da sliku ne podesite u milimetar onako kako hoćete. Na ovaj način možete imati više prostora za manipulaciju prilikom odabira adekvatne pozicije projektora.

Toplo pozdravljamo standardni navoj za stativ koji daje dodatnu slobodu prilikom odabira mesta projekcije, kada četiri gumene nogice nisu dovoljno fleksibilne. Kako je težak svega 2,2 kg, većina tronožaca će se izboriti sa ovim projektorom, pa ne morate trošiti novac na skupe stative. Stativ dodaje novu dimenziju fleksibilnosti ovom uređaju. Primera radi, s obzirom na to da nije mnogo veliki, možete ga poneti na odmor i tako obezbediti idealnu zabavu u večernje sate i to za čitavu porodicu. Ili ga iznesite u dvorište i pratite sportske događaje na otvorenom, korišćenjem DVB‑T2 tjunera.

Kad je beg bio cicija?

Broj ulaza i izlaza je bogat, pa će svako pronaći adekvatan port za povezivanje video i audio signala. Najjednostavnije je povezati HDMI sa zvukom i slikom preko jednog kabla, ali toplo pozdravljamo optički S/PDIF audio izlaz, kao i Bluetooth audio reprodukciju, za korisnike sa modernijim zvučnicima. Za reprodukciju sa flash ili eksternog hard‑diska tu je USB 2.0 port. Navigacija ka fajlovima je i ovde na najvišem nivou, kao i reprodukcija najrazličitijih audio i video fajlova/konteinera i odgovarajućih titlova. Doduše, ne računajte na korekciju vremena titlova i podešavanja u sitna crevca, ali je LG zato u interni softver ubacio i podršku za Office dokumente rađenih u popularnim Word, Excel i PowerPoint aplikacijama, što dodatno podiže upotrebljivost, posebno u poslovne svrhe.

Pročitajte i:  LG podiže svest o ugroženim životinjskim vrstama

PCPress.rs ImageZa prikaz slike direktno sa pametnog telefona ili tableta koristi se Wi‑Fi Direct povezivanje koje, nakon inicijalnog uparivanja, funkcioniše besprekorno, deljenjem slike i sadržaja direktno sa telefona/tableta. Tu je i WiDi opcija za oba korisnika u Srbiji s kompatibilnim uređajima. LG se potrudio da implementira i 3D reprodukciju, pa možete birati između SBS i OU rasporeda slike, a sve što vam je potrebno su odgovarajuće naočare. S obzirom na ugao reprodukcije i mogućnosti korekcije, kvalitet izlaznog signala je na najvišem nivou, sa minijaturnim zamućenjima u samim uglovima koji su primetni samo ukoliko želite da ih tražite (prilikom prikaza teksta preko celog ekrana ili specijalnih slika za testiranja).

LG je mislio i na kućne korisnike, pa su opcije poput sleep timer‑a, vremena uključivanja i isključivanja i stand by opcije. Podešavanja slike su detaljna: od odnosa strana, boja, oštrine (fokus je manuelan i podešava se preko prstena na projektoru) i naprednih kontrola. Sama slika ima solidno visoku rezoluciju, a DLP tehnologija prikaza omogućava verno prikazane boje, barem kada je u sobi dovoljno mračno. Količina ambijentalnog svetla – najveća boljka svih projektora – ovde onemogućava kvalitetnu sliku u svetlim okruženjima, što korisnici najčešće kompenzuju pojačavanjem osvetljaja i kontrasta, čime se gube detalji i prikazuju isprane boje. Zbog ovoga treba pažljivo odabrati lokaciju ukoliko planirate da ga najčešće koristite kod kuće. Voleli bismo i kada bi LG u budućnosti za ovakve mobilne modele ubacio i neki sistem čuvanja profila za kućnu, kancelarijsku i spoljašnju upotrebu.

Pročitajte i:  LG Digital Signage: Maksimum produktivnosti, ali i elegancije

Paketić

Paket u kojem se isporučuje ovaj projektor je skroman po svom sadržaju, jer osim jednog komponentnog kabla od dodatne opreme nećete pronaći ništa – čak i HDMI kabl treba dokupiti. Daljinac koji dolazi u paketu je namenjen i ovom, ali i modelu za druga tržišta, koji umesto DBV‑T2 tjunera ima WebOS, a samim tim i veći fleksibilnost.

Sa velikim brojem konekcija, DVB‑T2 tjunerom i multimedijalnom prirodom, idealna upotreba ovog projektora je umesto TV‑a, kao centar kućne zabave. Tu je povezivanje sa telefonima i tabletima, reprodukcija sa eksternih diskova, ali i fleksibilni izbor lokacije usled kratkog snopa. Bogati izbor izlaza koji obuhvata i optički audio je za svaku pohvalu, ali bismo voleli da vidimo regularni Wi‑Fi i mogućnosti korišćenja online servisa poput YouTube, NetFlix… Jedna od prepreka je svakako i visoka cena po kojoj možete da kupite 65‑inčni 4K pametni TV istog proizvođača. Doduše, 100 inča je lepo veće od 65, a prenosivost je svakako stavka koju ne treba zanemariti.

LG Minibeam PF1000U
Rezolucija 1920×1080 piksela
Osvetljaj 1000 lumena
Kontrast full-on-full off 150.000:1
Buka standardno/eko režim 30 / 21 dBA
Preporučena dijagonala slike 100 inča (2,54 m) sa 38 cm razdaljine
Lampa / radni vek RGB LED / 30.000 h
Zvuk 3 + 3 W stereo
DTV tjuner DVB-T2
Ulazni konektori 2×HDMI (MHL), VGA, 3,5 mm audio,
komponentni, USB, RF
Izlazni konektori 3,5 mm audio, optički audio
Bežične konekcije Bluetooth audio, WiDi, Miracast, ScreenShare
Cena 195.990 dinara

www.gigatronshop.com

(Objavljeno u PC#243)

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,