Proklijao pamuk koji uzgaja kineska misija na Mesecu

Seme pamuka koji je sa sobom ponela kineska misija na Mesecu Chang’e-4 proklijalo je na oduševljenje naučnika. Ovo je još jedno dostignuće kineskog svemirskog programa koji se ubrzano razvija.

PCPress.rs Image

Kinezi su ovaj eksperimet održali nakon sletanja na mesec Chang’e-4 misije, kako bi se uverili u mogućnost uzgajanja u uslovima van planete Zemlje. Pamuk se nalazio u kanisteru teškom 2,6 kilograma. U njemu se nalazi voda, zemljište, vazduh, sistem za kontrolu toplote i dve male kamere koje prate progres.

Pored pamuka, u kanisteru se nalaze i semenke krompira, uljane repice, pa čak i jaja vinske mušice. Na ovaj način je kreiran svojevrsna mini biosfera. Slike koje je poslala kineska misija pokazuju da je u iz specijalnih posuda izrastao pamuk. Za sada se samo ova biljka primila, što ne znači da u narednom periodu neće još neka isklijati.

Kineska misija na Mesecu želi da uzgaja hranu

Kako bi kontrolisali tempirali trenutak klijanja, naučnici su koristili napredne metode kako bi seme mirovalo tokom 20 dana putovanja kroz svemir. Nakon što se kineska misija spustila na Mesec kontrolni centar je aktivirao proces klijanja.

Kineski naučnici smatraju da će krompir biti glavni izvor hrane za astronaute. Ukoliko bi se pokazalo da je moguće uzgajati hranu u svemiru, to bi umnogome pomoglo u prehrani svemirskih putnika tokom višegodišnjih putovanja.

Chang’e-4 je napravio preko 170 fotografija misije na Mesecu koje možete videti na zvaničnoj prezentaciji kineskog lunarnog programa.

Izvor: XinHua

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,