ERP 2024

Kinezi sleteli na tamnu stranu Meseca

Kineski svemirski program ostvario je istorijski uspeh. Lunarna sonda je danas uspešno sletela na tamnu stranu Meseca.

Kako je prenela kineska državna televizija, lunarna sonda Čang’e 4 sletela je u 10:26 po lokalnom vremenu. Misija Čang’e 4 je radila osmatranje i ispitivanje strukture i sastava terena. Sonda je lansirana 8. decembra prošle godine.

Sonda Čang’e 3 je 2013. postala prva svemirska letelica koja je sletela na Mesec posle sovjetske sonde Luna 24, koja je to učinila 1976. godine.

Kina je u maju lansirala komunikacioni satelit preko koga će sonda na Mesecu komunicirati sa Zemljom. Za sledeću godinu Kinezi planiraju slanje na Mesec sonde Čang’e 5 koja bi trebalo da se vrati s uzorcima, što takođe nije učinjeno od 1976. godine.

Kinezi imaju vojne ambicije – na Mesecu?

Dalja strana Meseca je uvek okrenuta od Zemlje i uglavnom je neistražena. Kinezi ne planiraju da se ovde zaustave, tako da se u skorijoj budućnosti očekuju nove svemirske misije.

Kineska vlada tvrdi da svemirski program nema vojne ambicije, ali im Amerikanci ne veruju. Oni smatraju da svaka kineska akcija u svemiru ima vojne ciljeve. Iz tog razloga je NASA dobila naređenje da ne sarađuje sa kineskim svemirskim programom.

Pročitajte i:  BYD i peta generacija DMI hibridne tehnologije 

Amerikanci verovatno polaze od sebe i svojih ambicija u svemiru. Mada, ko zna šta se krije na tamnoj strani Meseca. Neki čak smatraju da se tamo nalazi poslednje utočište Nacista, kao što je ovekovečeno u skoro pa dokumentarnom filmu Iron Sky:

Šta god da je razlog, Kinezi su uspešno zakoračili (lunarnim vozilom) na Mesec. S druge strane, Amerikanci odavno nisu tamo otišli sa posadom. Inače, na Mesec je sletano (što se letilica sa ljudskom posadom tiče) šest puta: Apollo 11 (legendarni let Armstronga, Oldrina i Kolinsa) 16. jula 1969., Apollo 12 u novembru iste godine, Apollo 14 u januaru 1971, Apollo 15 u julu 1971. (tada su prvi put imali lunarni automobil kojim su se vozili po površini), Apollo 16 u aprilu 1972. i Apollo 17 krajem 1972.

Vredi spomenuti i Apollo 13, koji zbog kvara nije uspeo da sleti na Mesec, i posle velikih uzbuđenja jedva su uspeli da vrate astronaute na Zemlju (ima odličan film Apollo 13). Sada sigurno imaju razlog da ga posete sa astronautima ponovo i pokažu Kinezima ko je pravi gospodar svemira.

Pročitajte i:  Prodaja TikToka ili zabrana?

Izvor: CNN

Facebook komentari: