Pronađeno uputstvo za računar iz 1945. godine

Istraživači će moći da mnogo bolje razumeju kako funkcioniše najstariji digitalni računar, nakon što je pronađeno, davno izgubljeno uputstvo za njega. Z4, računar napravljen je 1945. godine, programe preuzima sa traka, zauzima jednu celu veliku sobu i zahteva nekoliko ljudi da ga opslužuju. Mašina se sada nalazi u Nemačkom muzeju u Minhenu i, iako je operativna, nije upotrebljavana već duži vremenski period.

PCPress.rs Image

Dragulj računarstva

Uputstvo je u martu pronašla Evelin Boeh iz Ciriha, među dokumentima svog oca. Rene Boeh je radio u Švajcarskoj Aeronautičkoj Inženjerskoj asocijaciji, koja je bila bazirana na univerzitetskom Institutu za avionsku statiku i konstrukciju. U tom institutu su početkom pedesetih godina prošlog veka imali jedan Z4 računar.

Među pronađenim dokumentima se nalazi i notes sa matematičkim problemima koje je rešio Z4, a koji su bili vezani za razvoj P-16 vojnog aviona. Među rešenjima su bile trajektorije raketa na krilima, proračuni vibracija i slične stvari…

I sam Z4 računar ima interesantnu priču. Konstruisao ga je nemački civilni inženjer Konrad Zuse, tokom drugog svetskog rata, koji je verovatno i autor uputstva. Nacisti su od Zusea tražili da premesti računar u koncentracioni logor, u kome su logoraši iskorišćavani za izgradnju raketa i letećih bombi. On je odbio i umesto toga je pred kraj rata premestio računar u zabačeni grad.

Matematičar Eduard Stifel, kasnije je preuzeo Z4 u ime Instituta za primenjenu matematiku iz Ciriha. Računar je nakon toga nekoliko godina proveo u Francusko-nemačkom istraživačkom institutu Sent Luis, nakon čega je 1960. godine završio u muzeju.

Izvor: Engadget

Facebook komentari: