Prva evropska banka koja će omogućiti trgovanje kriptovalutama

Bitkoin je dostigao vrednost od 12.500 dolara, a pošto je Revolut, britanska aplikacija za novčane transakcije, najavila da će svojim korisnicima omogućiti da kupuju i prodaju bitkoin, ethereum i litekoin. Kompanija koja stoji iza ove aplikacije aplicirala je za evropsku bankarsku licencu, te će, ako je dobije, biti prva britanska banka koja omogućava trgovanje digitalnim valutama.

PCPress.rs Image

Ovaj događaj ujedno pruža i legitimitet bitkoinu, koji je od strane mnogih smatran izmišljenom valutom hakera i cyber kriminalaca, a pažnju javnosti privukao je konstantnim rastom vrednosti. Budući da je vrednost jednog bitkoina u dolarskoj protivvrednosti u novembru iznosila oko 6.000 dolara, podatak da se udvostručila za nešto manje od mesec dana ne prestaje da intrigira javnost, te investitore.

Iako izložen brojnim kritikama, bitkoin privlači sve više pažnje, te se za njega interesuju i mejnstrim finansijske institucije. Tako je i Revolut, britanski startap, koji omogućava novčane transakcije u različitim valutama, izrazio svoje interesovanje za kriptovalute, što nije mala stvar, ako se uzme u obzir da je kompanija za kratko vreme generisala dobit od 83 miliona dolara, te planira da dobije bankarsku licencu, i svoje usluge ponudi zemljama Evropske unije.

Pročitajte i:  Rudari bitkoina ćute o upotrebi energije 

PCPress.rs Image

Najveći deo bitkoin transakcija nije vođen od strane zvaničnih finansijskih institucija, te različite platforme naplaćuju korisnicima velike takse, iako je prvobitna ideja bila da u transakcijama ovog tipa ne bude treće strane, te da budu oslobođene poreza i taksi. Iz Revolut-a kažu da će taksa koji oni budu naplaćivali iznositi 1,5%.

Izvor: The Telgraph

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,