BIZIT plus

Prva krema za sunčanje na svetu koja hrani koralne grebene

Izrael je razvio prvu kremu za sunčanje na svetu koja štiti koralne grebene, kao i ljudsku kožu

PCPress.rs Image

Ne samo da je krema formulisana bez sastojaka koji štete grebenima, već sadrži i minerale koji neguju njihov rast

Odmaralište Eilat udružilo se sa stručnjacima za more i negu kože kako bi razvili Reef Relief, kremu za sunčanje koja uključuje minerale koje koriste farmeri korala, a koja je trenutno u fazi testiranja za potrošače.

Giovanni Giallongo, morski biolog sa Univerziteta Ben Gurion u Negevu u Eilatu, rekao je: „Razvoj kreme za sunčanje koja ne samo da ne šteti koralima, već ima potencijal da hrani i neguje naše grebene, važan je korak ka zaštiti i očuvanje naših okeana. Reef Relief bi mogao da utiče na zdravlje zajednica pod vodom i na kopnu”.

Procenjuje se da 14.000 tona kreme za sunčanje završi u svetskim okeanima svake godine. Ispire se kada plivamo ili se tuširamo i ulazi u naše vodene tokove.

Većina krema za sunčanje – čak 80 posto – sadrži hemikalije koje štete koralnim grebenima, uzrokujući izbeljivanje (kada se alge, njihov primarni izvor hrane, izbacuju iz tkiva korala) i ometaju fotosintezu i rast.

Dok su neki proizvođači počeli da uklanjaju štetne hemikalije kao što je oksibenzon, nijedna formulacija nije uključivala minerale koji zapravo koriste koralnim grebenima do sada.

Nova krema za sunčanje takođe uključuje novi sertifikat koji se zove RPF (Reef Protection Factor) ili zaštitni faktor grebena. Grad se nada da će ova sertifikacija postati industrijski standard i pomoći potrošačima da donesu odgovorne odluke širom sveta.

„Ovo je način da se identifikuje krema za sunčanje koja zaista brine o koralima“, rekao je Giallongo. „RPF marka kao industrijski standard: ovo bi moglo da promeni igru.”

Eilat je dom najsevernijeg plitkovodnog grebena planete, sa više od 100 vrsta kamenih korala i 650 vrsta riba.

Izvor: Nocamels

Facebook komentari: