Prva rejv žurka bez gravitacije

Ljubitelji svemirskih dešavanja imali su sreće ove nedelje, te su mogli da isprate uspešno lansiranje Falcon Heavy rakete, ali i prvu rejv žurku u odsustvu gravitacije, a na kojoj se igralo u Frankfurtu.

PCPress.rs Image

Događaj je organizovala kompanija BigCityBeats u saradnji sa Evropskom svemirskom agencijom, a na događaju se našlo tek 20 posetilaca, koji su mogli da čuju muziku koju puštaju Steve Aoki i W&W, te osete kako se igra u prostorima bez gravitacije. Događaj je poneo ime World Club Dome Zero Gravity, te se odigrao u specijalno prilagođenoj A310 letelici, koju je razvio Airbus, a za komercijalnu upotrebu. Trenutno se koristi za obuku astronauta, a ovaj put je poslužila u zabavne svrhe, te je let potrajao 90 minuta.

Takozvani zero-g letovi odsustvo gravitacije omogućavaju zahvaljujući manevrima tokom leta, pa letelica, pošto dospe na veliku visinu, počne brzo da se spušta, te stvara osećaj koji se ima tokom spuštanja niz velike tobogane u zabavnim parkovima. Osećaj bestežinskog stanja traje 20-30 sekundi, a gravitacija se vraća kada letelica ponovo počne da se penje. Organizatori kažu da su posetioci ove zabave u bestežinskom stanju proveli ukupno 25 minuta, te su potpuno mogli da kontrolišu svoje pokrete, i igraju u odsustvu gravitacije.

Izvor: The Verge

Facebook komentari: