ERP 2024

Procureo je Apple iOS 9 izvorni kod!

Jedna od najvećih IT kompanija na svetu nije do sada imala velike bezbednosne propuste, ali objavljivanje iOS 9 izvornog koda potencijalna atomska bomba koju već nazivaju “najvećim curenjem podataka u istoriji”.

Procureo je Apple iOS 9 izvorni kod skandal source code

Apple se suočava sa ogromnim bezbednosnim problemom koji može da ima velike posledice. Reč je o iBoot izvornom kodu koji se bavi učitavanjem i potvrdom iOS-a, a koji je postavljen na GitHuB. Bezbednosna noćna mora je veoma realna iako je Apple brzo reagova i pod pretnjom tužbom oborio objavu. Ipak, to skidanje ima efekat skupljanja perja nakon što izleti iz jastuka jer kad se nešto stavi na internet, nemoguće ga je ukloniti.

Interesantno je da je ovaj skandal mogao da bude otkriven mnogo ranije, ali je odgovorna osoba postavila otkriće na Reddit, što niko nije primetio jer nije reč o poznatom korisniku. Sada propust dolazi da napravi veliki problem kompaniji Apple, iako je reč o starom operativnom sistemu, da podsetimo sada je aktuelan iOS 11. Ipak, to ne znači da su korisnici novijih operativnih sistema bezbedni. 

Pročitajte i:  Apple radi na razvoju "tanjeg" iPhone-a

Još uvek se procenjuje efekat curenja koda

Kako objašnjava Motherboard, situacija je ozbiljna pre svega jer je reč o izvornom kodu za iBoot. Apple ga koristi za podizanje iOS sistema kada prvi put uključujete iPhone. To je prvi proces koji se aktivira i on verifikuje autentičnost iOS-a. Reč je o prvoj bezbednosnoj proveri koju obavlja Apple, što znači da će kod biti veoma interesantan hakerima koji na ovaj način mogu da pristupe i novijim verzijama operativnog sistema.

Stručnjak Jonathan Levin, autor knjiga na temu rada macOS i iOS, ocenjuje za Motherboard da je curenje izvornog koda “najveće curenje podataka u istoriji” što predstavlja veliku stvar. On je pogledao kod i veruje da je reč o autentičnom iBoot iOS 9 kodu. Koji će biti efekti ovog curenja ostaje da se vidi, ali jasno je da će Apple morati brzo da reaguje kako mi umanjio štetu koja može da nastane. Očekuje se svakako neki apdejt operativnog sistema iOS 11.

Izvor: Motherboard

Facebook komentari: