ERP 2024

Kompanija Tesla izgubila rekordne sume novca tokom 2017.

Kompanija Tesla prijavila je rekordne prihode u prošloj godini, a zahvaljujući depozitima koji su uplaćeni za najavljene modele samoupravljivih kamiona, te Roadster sportskog automobila. Uprkos ovim optimističnim procenama, na kompaniju utiču problemi u vezi sa proizvodnjom Roadster Model 3 vozila, ali se ipak tvrdi da će se do cilja od 5.000 proizvedenih vozila nedeljno ipak stići do sredine 2018. godine.

PCPress.rs Image

Kompanija je prijavila 3,3 milijarde dolara prihoda, što je bilo očekivano, ali i gubitke od 771 miliona po kvartalu, što je najveći gubitak do sada. Zabeležen je i negativan FCF (Free cash flow), koji je mera finansijskih performansi neke kompanije, a dobija se kada se od prihoda koje je kompanija generisala (OCF) oduzmu sredstva koja je potrošila na akvizicije, unapređenja, te održavanje (CAPEX), a od 276,7 miliona dolara. Tako je za 2017. prijavljen neto gubitak od 2,24 milijarde dolara, što je znatno više od 773 miliona, koliki je bio gubitak u 2016. godini.

Elon Musk je povodom ovih problema izjavio da će kompanija koja je sposobna da Roadster pošalje u kosmos, sigurno uspeti da reši poteškoće koji su u vezi sa proizvodnjom Model 3 automobila, te investitorima poručio da je to samo pitanje vremena.

Pročitajte i:  Noćna mora: Cybertruck se kvari neverovatnom brzinom

Izvor: The Verge

Facebook komentari: