BIZIT 2022

Prvi digitalni TV signal od 2014.

Prva faza gašenja analognog televizijskog signala u Srbiji i prelaska na digitalni očekuje se u drugoj polovini 2014. godini, ali će to zavisiti od brzine obezbeđenja finansijskih sredstava, rekao je državni sekretar u Ministarstvu spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Stefan Lazarević.

Stefan Lazarević, državni sekretar Ministarstva spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija
Stefan Lazarević, državni sekretar Ministarstva spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija

“Kada bismo danas imali precizno određena finansijska sredstva, imali bismo i tačan datum, tako da sve zavisi od brzine obezbeđivanja novca”, rekao je Lazarević za “Danas”.

Na pitanje u koliko će se faza odvijati prelazak na digitalni signal, Lazarević navodi da će radna grupa zadužena za Plan prelaska s analognog na digitalno emitovanje TV signala ovih dana intezivirati rad i da očekuje da ćemo u roku od mesec ili dva znati tačno kako će isključivanje biti sprovedeno.

On je na pitanje povodom toga dokle se stiglo sa procesom digitalizacije u Srbiji rekao da su stvoreni uslovi za proširenje Inicijalne mreže za emitovanje digitalnog TV i za stavljanje u funkciju opreme koju je Srbija dobila kroz donaciju EU, kao i da postoji jasna procena neophodnih finansijskih sredstava za završetak procesa koja iznose više nego duplo manje od prvobitne procene.

Proširena Inicijalna mreža, koja je prošle sedmice puštena, podrazumeva emitovanje digitalnog signala sa 35 emisione lokacije i pokrivanje 75 odsto populacije”, naveo je Lazarević.

Na pitanje kolike su šanse da Srbija završi digitalizaciju do polovine 2015. Lazarević kaže da je danas, kada Inicijalna mreža emituje digitalni signal dostupan za 75 odsto populacije, veći optimista nego pre godinu dana.

“Najbitnije je da su otklonjene sve tehničke prepreke za uspešan završetak digitalizacije. Međutim, od brzine obezbeđivanja neophodnih finansijskih sredstava i od brzine usvajanja zakona o elektronskim medijima i o javnim servisima dosta zavise dalji koraci digitalizacije”, navodi on.

Lazarević takođe ukazuje da bi posledice ako ne bismo stigli da završimo digitalizaciju do 2015 bile ozbiljne.

“Kako su se neke susedne zemlje već digitalizovale, ili su blizu završetka procesa, njihov digitalni signal može praktično “pokriti“ naš analogni, tako da građani Srbije koji žive pre svega u pograničnim oblastima ne bi bili u mogućnosti da primaju TV signal”, objašnjava Lazarević.

On kaže i da još nije doneta konačna odluka na koji način će država pomoći građanima da nabave STB uređaj bez kojeg neće moći da prime digitalni TV signal i da će i to zavisiti od raspoloživih finansijskih sredstava.

“Građani će blagovremeno biti obavešteni kakve karakteristike treba da ima njihov STB i kada bi bilo najbolje da ga kupe. Ne treba još žuriti sa kupovinom ovih uređaja pošto njihova cena vremenom opada”, preporučio je Lazarević.

Izvor: Tanjug

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,