BIZIT 2022

Prvi evropski Muzej digitalne umetnosti trajno se zatvara zbog koronavirusa

Snažno pogođen pandemijom koronavirusa, prvi evropski fizički muzej posvećen digitalnoj umetnosti, Muzej digitalne umetnosti u Cirihu, otkrio je da će se zatvoriti zauvek krajem jula.

PCPress.rs Image

„Teška srca Muzej digitalne umetnosti danas najavljuje svoje prevremeno zatvaranje krajem jula 2020. godine“, napisala je predstavnica MuDA-e (Museum of Digital Art) u saopštenju. „Ostavljen sa visokim troškovima zakupa, neprofitni projekat je primoran na preuranjeni kraj“.

Usled retkih poseta rezerve potrošene

U martu su muzeji širom Švajcarske bili prinuđeni da se privremeno zatvore zbog pandemije COVID-19. Za razliku od većine drugih muzeja u zemlji, MuDA se nije oslanjala na upravljanje javnim sredstvima, već je umesto toga radila na plaćenim ulaznicama i privatnim donacijama. Bez ikakvih prihoda tokom pika pandemije i retkih poseta otkako su muzeji ponovo otvoreni u maju, troškovi zakupa MuDA-e brzo su potrošili svoje rezerve.

„Poglavlje se zatvara, ali naša strast prema digitalnoj umetnosti opstaje“, napisali su u izjavi osnivači MuDA-e Caroline Hirt i Christian Etter. „Izuzetno smo ponosni na ono što smo postigli i zahvaljujemo svim ljudima koji su verovali u ovaj projekat i podržavali nas na različite načine tokom prethodnih pet godina.“

Pročitajte i:  Vakcina od mikročestica automatski obezbeđuje buster doze

Muzej digitalne umetnosti bio je digitalni fenomen u svakom pogledu. Osnovan je nakon uspešne crowdfunding kampanje, prikupivši tačno 111.111 dolara na Kickstarter-u.

Izvor: TNW

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , ,