PC Press Hosting 2020

Prvi evropski Muzej digitalne umetnosti trajno se zatvara zbog koronavirusa

Snažno pogođen pandemijom koronavirusa, prvi evropski fizički muzej posvećen digitalnoj umetnosti, Muzej digitalne umetnosti u Cirihu, otkrio je da će se zatvoriti zauvek krajem jula.

„Teška srca Muzej digitalne umetnosti danas najavljuje svoje prevremeno zatvaranje krajem jula 2020. godine“, napisala je predstavnica MuDA-e (Museum of Digital Art) u saopštenju. „Ostavljen sa visokim troškovima zakupa, neprofitni projekat je primoran na preuranjeni kraj“.

Usled retkih poseta rezerve potrošene

U martu su muzeji širom Švajcarske bili prinuđeni da se privremeno zatvore zbog pandemije COVID-19. Za razliku od većine drugih muzeja u zemlji, MuDA se nije oslanjala na upravljanje javnim sredstvima, već je umesto toga radila na plaćenim ulaznicama i privatnim donacijama. Bez ikakvih prihoda tokom pika pandemije i retkih poseta otkako su muzeji ponovo otvoreni u maju, troškovi zakupa MuDA-e brzo su potrošili svoje rezerve.

„Poglavlje se zatvara, ali naša strast prema digitalnoj umetnosti opstaje“, napisali su u izjavi osnivači MuDA-e Caroline Hirt i Christian Etter. „Izuzetno smo ponosni na ono što smo postigli i zahvaljujemo svim ljudima koji su verovali u ovaj projekat i podržavali nas na različite načine tokom prethodnih pet godina.“

Pročitajte i:  NetWalker: Kad ransomware zarobi celo selo

Muzej digitalne umetnosti bio je digitalni fenomen u svakom pogledu. Osnovan je nakon uspešne crowdfunding kampanje, prikupivši tačno 111.111 dolara na Kickstarter-u.

Izvor: TNW

Facebook komentari:
PC Gde kupiti

Tagovi: , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.