BIZIT 2022

Put u daleki kosmos: Tri misije kreću ka Marsu

U julu se otvara prozor za misije koje bi mogle da krenu ka Marsu, a ako sve protekne kao što je planirano ka Crvenoj planeti bi mogle da se zapute čak tri misije.

PCPress.rs Image

Naime, NASA, Kina i Ujedinjeni Arapski Emirati planiraju put u daleki kosmos, a broj misija, te njihova kompleksnost, ukazuju na to koliko se ozbiljno shvataju ovakve misije.

NASA Perseverance bi put svemira trebalo da krene između 30. jula i 15. avgusta, i da do oblasti Jezero Crater stigne u februaru 2021. Osnovni zadatak je potraga za dokazima o tome da je život na Crvenoj planeti nekada bio moguć, te sakupljanje uzoraka koji bi se poneli natrag ka zemlji. Tu su i rover, te Mars helikopter – prva letelica koja će se vinuti ka nebu nekog drugog sveta.

Najkompleksnija misija

Kineska misija Tianwen-1 je najkompleksnija od svih pomenutih misija, budući da sadrži dve letelice – jednu koja će orbitirati oko planete, te drugu koja će na nju sleteti, i jedan rover. Naziv misije se grubo prevodi kao „potraga za rajskom istinom“, a osnovni zadatak se oslanja na rover, koji sadrži šest instrumenata, i koji će na planeti provesti 90 marsovskih dana, a kako bi je bliže istražio.

Pročitajte i:  Hakeri su ukrali podatke iz baze kineske policije

Centar misije Ujedinjenih Arapskih Emirata je mali orbiter po imenu Hope, koji bi uz pomoć japanske rakete oko Marsa trebalo da kruži čak 200 dana, a u planu je da se letelica atmosferom Crvene planete bavi do dve godine.

PCPress.rs Image

Svaki od učesnika drugačije percipira značaj misija koje kreću ka Marsu, pa je za NASA-u to potraga za tragovima života, za Kinu statusni simbol, te adut u trci za kosmičku prevlast, a za Ujedinjene Arapske Emirate deo strategije za održavanje položaja, budući da će se nafta i gas u budućnosti sve manje koristiti, zbog čega je neophodno da se razvijaju druge tehnologije.

Izvor: The Hill

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,