Put u daleki kosmos: Tri misije kreću ka Marsu

U julu se otvara prozor za misije koje bi mogle da krenu ka Marsu, a ako sve protekne kao što je planirano ka Crvenoj planeti bi mogle da se zapute čak tri misije.

PCPress.rs Image

Naime, NASA, Kina i Ujedinjeni Arapski Emirati planiraju put u daleki kosmos, a broj misija, te njihova kompleksnost, ukazuju na to koliko se ozbiljno shvataju ovakve misije.

NASA Perseverance bi put svemira trebalo da krene između 30. jula i 15. avgusta, i da do oblasti Jezero Crater stigne u februaru 2021. Osnovni zadatak je potraga za dokazima o tome da je život na Crvenoj planeti nekada bio moguć, te sakupljanje uzoraka koji bi se poneli natrag ka zemlji. Tu su i rover, te Mars helikopter – prva letelica koja će se vinuti ka nebu nekog drugog sveta.

Najkompleksnija misija

Kineska misija Tianwen-1 je najkompleksnija od svih pomenutih misija, budući da sadrži dve letelice – jednu koja će orbitirati oko planete, te drugu koja će na nju sleteti, i jedan rover. Naziv misije se grubo prevodi kao „potraga za rajskom istinom“, a osnovni zadatak se oslanja na rover, koji sadrži šest instrumenata, i koji će na planeti provesti 90 marsovskih dana, a kako bi je bliže istražio.

Pročitajte i:  Perseverance rover i kamen s Marsa

Centar misije Ujedinjenih Arapskih Emirata je mali orbiter po imenu Hope, koji bi uz pomoć japanske rakete oko Marsa trebalo da kruži čak 200 dana, a u planu je da se letelica atmosferom Crvene planete bavi do dve godine.

PCPress.rs Image

Svaki od učesnika drugačije percipira značaj misija koje kreću ka Marsu, pa je za NASA-u to potraga za tragovima života, za Kinu statusni simbol, te adut u trci za kosmičku prevlast, a za Ujedinjene Arapske Emirate deo strategije za održavanje položaja, budući da će se nafta i gas u budućnosti sve manje koristiti, zbog čega je neophodno da se razvijaju druge tehnologije.

Izvor: The Hill

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,