BIZIT plus

FIFA 19: Klinci potrošili platu roditelja na mikrotransakcije

Roditelji četiri klinca su se neprijatno iznenadili kad su primetili da im je bankovni račun očišćen kupovinom “sitnica” u FIFA 19 igri. Mali ljubitelji fudbala i trošenja para za tri nedelje su ojadili roditelje online kupovinama putem Nintendo Switch konzole.

fifa 19 klinci potrošili pare na mikrotransakcije

Mikrotransakcije su novi sveti gral za gejming industriju. I dok se širom Evrope zadenula rasprava da li su mikrotransakcije u igrama kockanje u koji su uključeni i maloletnici, gejming kompanije zarađuju milijarde dolara. Bez obzira da li je igra besplatna ili ne, developeri će vam rado pružiti mogućnost da potrošite svoju ušteđevinu na razne kozmetičke dodatke, ali i stvari koje će vam olakšati igranje (pay-to-win sistem).

To se upravo desilo nepažljivim roditeljima četvoro dece, fanova fudbala, video igrica i trošenja tuđih para. Otac, Thomas Carter, načinio je prvu grešku kada je pred decom kupio paket dodataka za oko 10 evra za igru FIFA 19. Klinci su naravno odmah shvatili kako se kupuju dodaci i prvom sledećom prilikom krenuli u finansijski pir. Oni su na kraju potrošili preko 600 evra putem in-game transakcija, pokušavajući da kupovinom paketa dođu do omiljenog igrača, Lionela Mesija.

Pročitajte i:  Akcija traje do sledeće nedelje: Opustite se uz ovu besplatnu igru

fifa 19 video igra PSG neymar

Mikrotransakcije su oblik kockanja?

Otac malih gejmera je priznao da je njegova greška što nije ograničio deci pristup Nintendo nalogu. Kako su potvrde plaćanja stizale na njegov stari e-mail on nije bio svestan šta se dešava dok para više nije bilo na računu.

On je dodao kako su kupovine unutar igre praktično kockanje, jer su njegova deca kupovala pakete kako bi dobili Leonela Mesija, što se na kraju nije ni desilo. Sistem je takav da ne znate šta dobijate pri kupovini, već je reč o nasumičnim stvarima koje ili vrede manje ili su vam apsolutno nepotrebne. Dodatna otežavajuća okolnost po Electronic Arts, izdavača igara, je to što FIFA 19 inicijalno košta oko 60 evra – dakle nije besplatna igra koja mora da zarađuje kroz mikrotransakcije.

Srećom, pare su vraćene ocu nakon žalbe, dok su sve kupljene stvari uklonjene sa naloga u igri. Deca, mlađa od 10 godina, nisu u tom trenutku shvatala posledice svojih akcija, ali su se posle pokajala. To ipak ne znači da će se u skorije vreme igrati na Nintendo konzoli: “Switch im je oduzet na neodređeno!”, dodao je otac za kraj.

Pročitajte i:  GameScent: Kad osećate miris iz video igre

Izvor: BBC

Facebook komentari: