Prvi satelitski 8K TV kanal pušten danas u Japanu

Kako je i bilo najavljeno u martu ove godine, u 10 časova po lokalnom vremenu 1. decembra, japanske TV mreže počele su javno emitovanje 4K i 8K kanala putem satelita. Čak i nakon nekoliko godina testiranja, NHK je trenutno jedini koji donosi sadržaj u 8K rezoluciji sa 22.2-kanalnim zvukom. Prvi film koji su naveli u svom TV vodiču je 2001: A Space Odyssey, a BBC izveštava da je Warner Bros. ponovo skenirao originalne 70 mm negative filma specijalno za ovo emitovanje.

PCPress.rs Image

Naravno, ovo je tek u povoju, jer skoro niko nema 8K ekrane, a većina ljudi ima potrebu za posebnim prijemnicima i antenama kako bi uopšte uhvatili signal. Engadget Japan je objavio da je Sharp počeo da prodaje svoje prve Super Hi-Vision-ready televizore sa ugrađenim tjunerom prošlog meseca za oko 6.600 dolara. Takođe, HDMI 2.1 još uvek nije implementiran ni na jednom od ovih ekrana, tako da samo dobijanje signala iz boksa na TV zahteva priključivanje četiri HDMI kabla.

Ove godine smo videli samo početak proboja za 8K, ali sada kada postoji i negde se zapravo emituje kanal, čini se da je vrlo verovatno da će se stvari podgrejati sledećeg meseca na CES 2019. U Japanu postoji podsticaj da se ide što je brže moguće u pripremama za Olimpijske igre 2020. godine, ali moraćemo da sačekamo više informacija o cenama i sadržaju pre nego što saznamo da li je nadogradnja rezolucije iznad 4K vredna.

Pročitajte i:  Novi napredni LG uređaji za moderan dom stigli su u Srbiju

PCPress.rs Image

Izvor: Engadget

Facebook komentari: