BIZIT plus

Qualcomm lansira Snapdragon Elite X čipove za laptopove kako bi se suprotstavio Apple M seriji

Qualcomm je tvrdio da je Snapdragon Elite X brži od Apple-ovog M2 Max čipa u nekim zadacima i energetski efikasniji od Apple-ovog čipa. 

PCPress.rs Image

Novi čip Snapdragon Elite X kompanije naći će se u laptopovima počev od naredne godine

Qualcomm je u 24.10. predstavio novi čip za laptopove zasnovane na Microsoft Windows operativnom sistemu. Nazvan Snapdragon Elite X, novi čipovi, kako tvrdi kompanija, biće brži u nekim zadacima od Apple-ovih M serija čipova za Mac računare. Izvršni direktori Qualcomma izjavili su da će se novi čip Snapdragon Elite X kompanije naći u laptopovima počev od naredne godine i da je redizajniran kako bi bolje obavljao zadatke veštačke inteligencije, kao što su sažimanje emaila, pisanje teksta i generisanje slika. Ove AI funkcije će takođe biti deo Qualcomm-ovih čipova za pametne telefone, s Alphabet-ovim Google-om i Metom, koji su oba izjavila da planiraju da ih iskoriste.

Ova objava dolazi dan nakon što je Reuters izvestio da je Microsoft podsticao Qualcomm, Nvidia i Advanced Micro Devices da osmisle nove čipove za obradu mnoštva novih AI funkcija u Windows operativnom sistemu, najpopularnijem operativnom sistemu za PC računare. Tokom video nastupa na događaju Qualcomma, izvršni direktor Microsofta Satya Nadella izjavio je da će čipovi pomoći da se otvori nova era “AI PC-eva” za poslovne subjekte i potrošače. “Rad koji zajedno obavljamo, omogućiće da se povežu iskustva koja se ne mogu ostvariti bez nove sistemskih arhitekture”, rekao je Nadella.

Pročitajte i:  Google, Intel i Arm računaju na dominaciju Nvidia AI čipova 

Qualcomm će biti prvi na tržištu sa čipom koji će izazvati Apple, čiji su laptopovi i desktop računari više nego udvostručili tržišni udeo od kako je proizvođač iPhone-a predstavio čipove prilagođene svojim potrebama 2020. godine. Vodeći proizvođač čipova ranije je pokušao da parira Apple-u, ali nije imao uspeha. Sa Snapdragon Elite X, Qualcomm je uveren da će laptopovi sa Windows operativnim sistemom koji koriste njegove čipove napokon imati priliku da prestignu Mac računare koji koriste Apple-ove M serija čipove.

Qualcomm je tvrdio u utorak da je Elite X brži od Apple-ovog M2 Max čipa u nekim zadacima i energetski efikasniji od oba Apple i Intel PC čipova. Ali izvršni potpredsednik Qualcomma, Alex Katouzian, izjavio je da je najveća nova karakteristika čipa mogućnost obrade veštačkih inteligencija modela sa 13 milijardi parametara, što je pokazatelj složenosti za AI sisteme koji generišu tekst ili slike.

Francis Sideco, analitičar u TIRIAS Research, izjavio je da će, sa kompanijama kao što je Adobe koje omogućavaju korišćenje AI za generisanje slika za sve, od brošura za nekretnine do etiketa za konzerve sa pivom, porasti potražnja za laptopovima sa AI sposobnostima. “Imate mnogo manjih preduzeća i individualnih dizajnera i kreatora koji koriste ove uređaje. Oni su im potrebni”, rekao je Sideco.

Pročitajte i:  Qualcomm Snapdragon 8s Gen 3 lansiran, stiže na telefone kompanija Realme, Xiaomi, Honor

Izvor: Techlusive

Facebook komentari: