Qualcomm najavljuje dva nova Snapdragon čipa

Snapdragon XR2 Gen 2 pokreće novi Quest 3 dok će pametne Ray-Ban Meta naočare koristiti Snapdragon AR1 Gen 1.

PCPress.rs Image

Saradnja sa kompanijom Meta

U saradnji sa kompanijom Meta, Qualcomm je najavio dva nova Snapdragon čipa dizajnirana za napajanje nadolazećeg talasa sledeće generacije slušalica i pametnih naočara.

Snapdragon XR2 Gen 2 je moćniji od ova dva. Snapdragon XR2 Gen 2 ima 2,5 puta bolje performanse GPU-a u poređenju sa prethodnom generacijom. Takođe, ima do osam puta bržu obradu veštačke inteligencije. Optimizovan je za podršku uređaja za mešovitu stvarnost sa rezolucijom ekrana do 3.000 x 3.000 po oku. Novi čip će omogućiti detaljnije teksture i veći broj sličica u sekundi.

Za slušalice koje mogu prelaziti iz virtuelne u proširenu stvarnost, Qualcomm navodi da XR2 Gen 2 omogućuje uređajima da se prebace na drugi prikaz za manje od 12ms. Druge sposobnosti uključuju podršku za uređaje sa do 10 kamera, poboljšane bežične brzine (do Wi-Fi 7) i 50 odsto veću efikasnost GPU-a.

Za lakše uređaje poput pametnih naočara, Qualcomm-ov čip Snapdragon AR1 Gen 1 nudi poboljšanu obradu veštačke inteligencije. Zatim tu je i bolje eliminisanje buke i eha, i dva ISP-a za poboljšani kvalitet slike. Novi čip takođe može podržavati uređaje sa kamerama do 12 MP (6 MP za video) i do osam mikrofona sa prostornim zvukom za bolji audio snimak.

Pročitajte i:  Ko bi mogao kupiti TikTok?

Važno je napomenuti da će zbog saradnje sa kompanijom Meta, najnoviji XR i AR procesori kompanije Qualcomm prvo biti dostupni na novom Meta Quest 3 i pametnim Ray-Ban Meta naočarima. Oba uređaja će biti puštena u prodaju u oktobru. Qualcomm navodi da će čipovi kod “drugih proizvođača biti dostupni sledeće godine” . To znači da će Meta uživati u nekoj vrsti ograničene ekskluzivnosti u vezi sa korišćenjem ovih novih čipova.

Meta možda ima malu prednost u poređenju sa nekim od svojih konkurenata. Međutim, biće interesantno videti kako će druge kompanije koje proizvode različite uređaje iskoristiti ove čipove kada dostupni tokom 2024. godine.

Izvor: Engadget

Facebook komentari: