BIZIT plus

Qualcomm otvara aptX enkodere tako da svako može da ih koristi besplatno

Bežične i obične slušalice obično koriste niz različitih kodeka za povezivanje sa vašim pametnim telefonom.

PCPress.rs Image

Qualcomm-ovi sopstveni aptX enkoderi su sada dostupni za upotrebu u projektima vezanim za AOSP

Postoji SBC, koji skoro svi uređaji podržavaju kao osnovnu liniju, AAC, koji je licencirani kodek višeg kvaliteta, i niz vlasničkih formata kao što je LDAC. Jedan takav kodek koji je takođe bio vlasnički i zahtevao je licencu za ugradnju u pametni telefon bio je aptX, kodek koji je razvio Qualcomm. To se ipak menja, pošto je Qualcomm nedavno otvorio svoje aptX i aptX HD enkodere tako što ih je poslao u Android Open Source Project.

Ovo otkriće je napravio Mishaal Rahman, koji je kontaktirao Qualcomm u novembru 2022. i potvrdio da je njegovo dodavanje AOSP-u urađeno „kako bi se omogućilo ljudima da distribuiraju enkodere kao deo svojih gotovih proizvoda“. Ovo je korisno i za proizvođače pametnih telefona i za programere prilagođenih ROM-a, pošto su morali da iskopaju deljene biblioteke iz unapred kompajlirane verzije i da ih ugrade u ROM, što je bilo upitno na nivou zakonitosti.

Pročitajte i:  Qualcomm Snapdragon 8s Gen 3 lansiran, stiže na telefone kompanija Realme, Xiaomi, Honor

Što se tiče načina na koji će funkcionisati, aptX i aptX HD enkoderi će biti kompajlirani kao deo Bluetooth APEX-a, Bluetooth Mainline modula. Takođe je važno shvatiti da to ne znači da će proizvođači audio proizvoda moći besplatno da licenciraju svoje proizvode kao aptX kompatibilne, jer se to odnosi samo na softver koji radi na pametnim telefonima. Postoji dosta uređaja koji ne podržavaju aptX HD iz kutije, zbog čega ova promena koristi Qualcomm-u. Podrška za aptX i aptX HD širom Android ekosistema služi za dugoročnu korist kompaniji, jer audio proizvode sa podrškom za oba čini privlačnijim.

Čini se verovatno da će se ovo promeniti od Androida 14 i novijeg, što znači da bi uređaji koji se pokreću sa njim trebalo da imaju podršku, posebno s obzirom na to da je dodat test u Mainline Test Suite kako bi se potvrdilo da aptX radi i da je na mestu. Imajte na umu da postojanje testa ne znači da je obavezan, a uređaji poput Samsung Galaxy S23 serije ne podržavaju aptX HD. Ipak, ako imate audio proizvode koji podržavaju aptX ili aptX HD kodeke, onda će ovo biti dobrodošla promena za vas.

Pročitajte i:  Novi modem kompanije Qualcomm mogao bi pomoći vašem sledećem telefonu da radi brže kod kuće

Izvor: Xda-developers

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: