BIZIT plus

Qualcomm traži od Evropskog suda da poništi antimonopolsku kaznu

Američki proizvođač čipova Qualcomm zatražio je od drugog najvišeg suda Evropske unije da poništi antimonopolsku kaznu EU od 242 miliona eura. U junu prošle godine kompanija je uverila isti sud da odbaci mnogo veću kaznu u vezi antimonopolskog slučaja.

PCPress.rs Image

Sud će doneti odluku u narednim mesecima

Evropska komisija je kaznila Qualcomm 2019.godine zbog prodaje čipova ispod cene između 2009.godine i 2011. godine. Qualcomm je smanjio cene svojih proizvoda ispod cene proizvodnje, sa ciljem da eliminise konkurenciju na tržištu.  Kompanija je to uradila da bi omela britanskog proizvođača softvera za telefone Iceru, koji je sada deo Nvidia korporacije.

Kompanija je prošle godine obezbedila veliku pobedu pošto je ubedila sud Evropske unije da ukine kaznu od 997 miliona eura. Qualcomm je navodno tada plaćao Apple-u da bi koristio samo Qualcomm-ove čipove u svim svojim uređajima. Qualcomm je tako direktno blokirao rivale kao što je Intel.

Advokat Qualcomm-a, Miguel Rato kritikovao je istragu Komisije. „Ovo je drugi deo kampanje Komisije protiv Qualcomm-a. Prvi je odluka o ekskluzivnosti koju je Sud poništio“, naveo je Miguel.

Pročitajte i:  Qualcomm Snapdragon 8s Gen 3 lansiran, stiže na telefone kompanija Realme, Xiaomi, Honor

“On je rekao da su 3G čipovi za mobilne uređaje koji su bili predmet slučaja činili samo 0,7 odsto tržišta Univerzalnog mobilnog telekomunikacionog sistema (UMTS). Zbog toga nije bilo moguće da Qualcomm isključi konkurente sa tržišta čipova.”

Postupci kompanije Qualcomm pokazali su da je bio odlučan da eliminiše rivala pre nego što bi mogao da predstavlja konkurentsku pretnju, rekao je advokat Komisije, Carlos Urraca Caviedes.

„Proizvođač softvera Icera, se spremala da stekne solidno uporište u segmentu tržišta koji je strateški važan za budući rast. Qualcomm se plašio da će, ako ne preduzme akciju, Icera će rasti kako bi se proširila i postala veliki rival“, rekao je Carlos.

Izvor: Reuters

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: ,