BIZIT plus

Na Novom Zelandu se uvodi radna nedelja od četiri dana

Kompanija na Novom Zelandu odlučila je da proba radnu nedelju od četiri dana, a efekat je bio višestruko pozitivan. Radnici su bili srećniji, a produktivnost veća, pa kompanija razmišlja da ovo radno vreme ostane. Da li je produženi vikend dobra ideja ili je možda bolje uvesti i radnu subotu, kao i mogućnost radnog vremena od 12 sati kao što to predlaže Austrija?

Upoznajte se sa kompanijom Perpetual Guardian koja je organizovala dvomesečni eksperiment sa četvorodnevnom radnom nedeljom. U njemu je učestvovalo 240 zaposlenih koji su dobili mogućnost da više slobodnog vremena provedu van kancelarija. Na iznenađenje mnogih ispostavilo se da je skraćena radna nedelja dovela do veće produktivnosti, pre svega zbog zadovoljnijih zaposlenih. Kako su znali da ih čeka dodatni slobodan dan, ali i da imaju manje vremena da završe obaveze, rad je bio efikasniji ali i manje stresan. Pokazalo se da kad se prava radnika poštuju, efekat je više nego pozitivan.

CEO kompanije Andres Barnes je za CNN otkrio kako je došao na ideju da proba sa skraćenim radnim vremenom:”To je bila samo teorija, nešto što sam hteo da probam kako bih stvorio bolje radno okruženje za svoj tim. Drago mi je da su zaposleni pozitivno reagovali i nadmašili sva očekivanja.”

Pre eksperimenta samo je 54% zaposlenih reklo da uspeva da balansira privatni i poslovni život. Nakon dvomesečnog eksperimenta brojka je skočila na čak 78% zadovoljnih! Nivo stresa je smanjen za 7% dok je angažovanost zaposlenih skočila za 20%.

Manje radnih sati ali više produktivnosti

Barnes je dodao da su zaposleni postali produktivniji, jer su provodili manje vremena na društvenim mrežama i aktivnostima nevezanim za posao. Jedan zaposleni je čak rekao da je prestao da gleda poruke koje mu je slala žena, jer je toliko bio skoncentrisan na posao. Nakon toga Barnes je postavio sebi dobro pitanje: “Zašto ne bih plaćao rezultate rada? Zašto plaćam dane provedene u kancelariji?”

Zaposleni su inspirisani novom pristupu radu dali svoje predloge da stave zastavice na sto ukoliko ne žele da ih neko prekida u radu. Ovaj eksperiment je posebno interesantan za Novi Zeland koji (po svojim visokim standardima) ima problema sa produktivnošću radne snage u odnosu na druge zemlje. Nakon ovakvih pozitivnih efekata, Barnes je predložio upravnom odboru da četvorodnevna radna nedelja bude zvanično usvojena. Efekat je ovakvog rada je sad jasan – dobijaju se motivisani, odmorni i lojalni radnici koji žele da doprinesu uspehu kompanije. Ovakav način rada sigurno će inspirisati mnoge kompanije u svetu (i Srbiji) da razmisle o boljem odnosu prema zaposlenima.

Izvor: CNN

Facebook komentari: