BIZIT plus

Raketa koja je udarila u Mesec

Neidentifikovana raketa se nedavno srušila na površinu Meseca, što je jasan znak da je letelica toliko da eksperti više nisu u stanju da ih prate.

PCPress.rs Image

To naravno nije potpuno tačno – svaku lansiranu raketu neko poznaje, ali izuzetaka izgleda ima. Nepoznata raketa je napravila novi krater na prirodnom Zemljinom satelitu, te naučnike ostavila u čudu, da se pitaju kako je moguće da neka raketa prođe nezapaženo sve dok ne udari u Mesec.

Važno je da se istakne da se ne radi o celoj raketi, već o jednom delu (rakete proizvode gomile svemirskog otpada), koji su eksperti pratili mesecima, budući da su pretpostavljali da će završiti na površini Meseca. Najzanimljivije je to što niko nije znao kome taj komad letelice pripada.

Posmatrači su nakon analiza pretpostavili da se radi o delu SpaceX opreme, koja je put svemira krenula 2015. godine. Budući da iz kompanije to nisu potvrdili, dodatnim istraživanjima se došlo do nove pretpostavke – radi se o delu letelice iz misije Chang’e 5-T1, koja je lansirana 2014. Kina je tu tvrdnju demantovala, jer tvrdi da je deo na koji se sumnja sagoreo u Zemljinoj atmosferi.

Pročitajte i:  Bela kuća želi da NASA kreira Mesečevu vremensku zonu

Jasno je da živimo u doba svemirske revolucije – kosmosom putuju anonimne letelice koje kao da nikome ne pripadaju. Možda nikada nećemo saznati čija je raketa koja se nedavno srušila na Mesec, a eksperti kažu da je najverovatnije da se niko neće posvetiti istrazi, budući da se u svemiru dešavaju i čudnije stvari.

Izvor: Tech Crunch

Facebook komentari: