ePlaneta

Raspberry Pi predstavio novu seriju Pico ploča

Jedan od omiljenih proizvođača svestranih mikro kontrolera za hobiste, Raspberry Pi, predstavio je novu generaciju svojih budžetskih proizvoda. Njihova Pico serija, koja se pojavila u januaru prošle godine, po ceni od samo 4 dolara, prodata je do sada u više od dva miliona primeraka.

raspberry pi

Ova serija dobila je naslednika, u vidu Pico W modela. Osim slova „W“ u imenu, kao i 2 dolara višoj ceni (6 dolara), Pico W donosi i 802.11 WiFi konektivnost. Pored nje, predstavljene su i Pico H ploča (po ceni od 5 dolara), koja je već unapred prilagođena za povezivanje sa drugim sistemima, a u ponudi je i najkompletnija verzija Pico WH (7 dolara) koja kombinuje funkcionalnosti P i W varijante. Prve dve varijante su već u prodaji, dok će WH varijanta biti na raspolaganju tokom avgusta.

Interesantno je da je upravo nedostatak čipova doprineo povećanju popularnosti Raspberry Pi uređaja. Kompanije koje su ostale uskraćene za uobičajene kanale snabdevanja čipovima, u mnogim slučajevima su iskoristile sposobnost Raspberry Pi uređaja da se prilagode najrazličitijim zahtevima. A nova generacija, sa dodatkom komponente za bežično povezivanje, čini ih još interesantnijim. A bagatelna cena će svakako omogućiti prodaju bar još nekoliko miliona primeraka u narednih godinu dana.

Izvor: TechCrunch

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,